Linkovi

Abramowitz: Ibrahim Rugova je bio simbol jedinstva Kosova


O životu danas preminulog Ibrahima Rugove, predsjednika Kosova, govore dva američka politička analitičara koji su imali prilike susresti se s njim.

61-godišnjem Ibrahimu Rugovi rak pluća bio je dijagnosticiran u rujnu prošle godine. Prvo se liječio u Njemačkoj, no ubrzo se vratio u Prištinu gdje je izjavio kako se ne namjerava povući s položaja predsjednika.

Ibrahim Rugova je bio po profesiji književni kritičar i profesor književnosti na Sveučilišta Prištini. Kada je 1989. godine srbijanski režim ukinuo autonomiju ove tada jugoslavenske pokrajine, Ibrahim Rugova je osnovao Demokratsku ligu Kosova. Ova je stranka i danas najveća kosovska stranka, iako su se prilike na Kosovu znatno promijenile: iako je Kosovo i danas službeno dio Srbije, na njemu vlast ima mirovna misija Ujedinjenih naroda. Pregovori o konačnom statusu Kosova trebali bi početi uskoro.

Američki novinar David Binder izvještavao je s Balkana početkom devedesetih i u niz navrata susreo se s Rugovom. Posebno mu je ostala u sjećanju Rugovina tvrdoglava koncentriranost na ideju neovisnosti za Kosovo. "Rugova je o kosovskoj neovisnosti govorio od jutra do mraka. Vjerojatno je o njoj i sanjao, kada nije bio budan" - kaže David Binder.

Ibrahim Rugova je o neovisnosti Kosova u niz navrata govorio i za Glas Amerike, posljednji put prošle godine, prilikom posjeta Washingtonu.

Ibrahim Rugova ostat će upamćen i po svilenom šalu kojeg je nosio umjesto kravate. David Binder smatra da se i po ovom neznatnom osobnom detalju može nazrijeti Rugovina nezavisnost kao osobe: "Kultivirao je imidž pariškog intelektualca, gdje je uostalom nakratko i studirao. Šal je nosio stalno i na Kosovu, gdje inače ne možete vidjeti muškarce da to nose."

Morton Abramowitz, umirovljeni američki diplomat i osnivač Međunarodne skupine za krize, ne-vladine organizacije koja proučava globalne probleme, kaže da je na Kosovu Rugova bio simbol jedinstva.

Krajem devedesetih Ibrahima Rugovu su kritizirali mlađi kosovarski aktivisti, zbog njegova protivljenja oružanom ustanku protiv srpske vlasti. Međutim, Rugova je kasnije, na izborima, u dva navrata uspio pobijediti stranke povezane s radikalnijim programom Kosovske oslobodilačke vojske.

Morton Abramowitz kaže da upravo ta činjenica pokazuje da je Rugova bio dobar političar: "Bio je mnogo poznatiji od svojih protivnika, njegova je stranka bila bolje organizirana. Protivnici su mu bili razjedinjeni. Njihova provizorna vlast, nakon povlačenja srpske vojske, bila je vrlo neuspješna."

XS
SM
MD
LG