Linkovi

Ogroman porast iskorištavanja energije vjetra u SAD


Povećanje cijena prirodnog plina i zabrinutost oko globalnog zatopljavanja rezultirala je u Americi pravim valom izgradnje električnih turbina na vjetar, piše "Christian Science Monitor". Najslikovitiji primjer novog trenda može se vidjeti na zamirućim naftnim poljima oko mjesta McCarney, u Teksasu, gdje se danas, umjesto negdašnjih divovskih pumpi na naftnim bušotinama, oku pruža prizor od 860 turbina na vjetar, koje stvaraju megavate struje bez zagađenja. Samo ove godine, energija vjetra pretvorena u struju porast će za 40 posto – očekuje se daljnjih 4200 megavata stvorenih vjetrenjačama, što bi Sjedinjene Države moglo učiniti najvećim svjetskim tržištem struje na vjetar, piše bostonski list.

Jedan od najvećih faktora koji pogoduje tom energetskom sektoru su same savezne države koje su od savezne vlade preuzele čelništvo na planu reguliranja proizvodnje energije. Želeći smanjiti zagađenje zraka, globalno zatopljavanje, kao i sve više cijene struje, najmanje 22 savezne države su zakone učinile mnogo povoljnijima za obnovljive izvore energije. Tu je i porezna olakšica za takvu energiju koju je uveo Kongres, što sve doprinosi velikoj stopi rasta ovog segmenta energetike. Očekuje se da će do 2010. godišnje biti instalirano do 6 tisuća megavata novih turbina na vjetar.

"New York Times" svojem čitateljstvu prenosi pisanje službenog glasila Vatikana, "L'Osservatore Romano", koji je presudu suca u Pennsylavniji da se teorija inteligentnog dizajna ne može u školama učiti kao znanstvena alternativa evoluciji, nazvao 'potpuno ispravnom'. Premda članak u listu nije predstavljen kao službeni stav Rimokatoličke crkve – piše Times – u poznatoj vatikanskoj maniri, ovaj je komentar vrlo značajan. Dodaje se citat: "Ako model koji je predložio Darwin nije dostatan, onda treba tragati za drugim. Ali, nije ispravno, s metodološke točke gledišta, odlutati iz polja znanosti pretvarajući se da se još uvijek radi o znanosti. To samo stvara zabunu između znanstvene sfere i onih koje su filozofske ili religijske."

XS
SM
MD
LG