Linkovi

Human Rights Watch o Hrvatskoj: Poboljšana suradnja s Tribunalom, ali su zabilježeni i 'zabrinjavajući trendovi'


Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku oštro je osudila američku vladu zbog politike – citiramo – "namjernog zlostavljanja osoba osumnjičenih za terorizam, dodavši da se za to odgovornost ne može svaliti na niže časnike i vojnike. Ova organizacija objavila je danas svoje godišnje izvješće o kršenjima ljudskih prava širom svijeta. U poglavlju o Hrvatskoj ističe se da je poboljšana suradnja s haaškim Tribunalom za ratne zločine što je rezultiralo pozitivnom odlukom Europske unije o početku pristupnih pregovora. Desetljeće nakon rata u Hrvatskoj, napetosti između Hrvata i srbijanske manjine su popustile. Međutim, po nalazima ove organizacije, tijekom protekle godine zabilježeni su neki zabrinjavajući trendovi koji bi mogli preokrenuti tijek događaja. Spominje se da je u Vukovaru i Kninu HDZ formirao koalicije s ultra-nacionalističkim strankama nakon lokalnih izbora 15. svibnja.

U izvješću se navodi podatak da se do rujna u Hrvatsku vratilo 122 tisuće izbjeglih Srba, te da je vrlo malo učinjeno po pitanju njihovih izgubljenih stanarskih prava. Međutim, organizacije Srba u Hrvatskoj i Europska organizacija za sigurnost i suradnju procjenjuju da je broj povratnika znatno manji – negdje između 60 do 65 posto od proklamiranog, jer su mnogi hrvatski Srbi napustili ponovno zemlju i otišli u Srbiju i Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu nakon kratkog boravka u Republici Hrvatskoj. Prema izvješću Human Rights Watcha, do rujna se samo 3628 osoba prijavilo za povrat stanarskog prava.

U današnjem izvješću Human Rights Watcha kaže se da je naglo povećan broj slučajeva nasilja prema Srbima tijekom protekle godine. Navodi se primjer ubijenog osamdeset jednogodišnjeg Dušana Vidića iz Benkovca kao posebno šokantni slučaj. U srpnju prošle godine dvoje starijih srpskih povratnika pretučeno je ispred njihove kuće u selu Orahovica, također pokraj Benkovca. A u Pakoštanu, Benkovcu i Zagrebu napadači su oštetili vozila sa srbijanskim registracijama, a grafiti s porukama 'Srbe na Vrbe' pojavili su se u Rijeci i Udbini. U gotovo svim slučajevima policija je uhitila počinitelje – piše u poglavlju najnovijeg izvješća organizacije Human Rights Watch o Hrvatskoj.

Obrađujući Sjedinjene Države kaže se da je sankcioniranje mučenja i drugih kršenja ljudskih prava od strane administracije predsjednika Busha u ratu protiv terorizma nanijelo štetu ljudskim pravima širom svijeta i naškodilo ugledu Sjedinjenih Država. Ova organizacija kaže da bi predsjednik Bush trebao imenovati posebnog istražitelja da ispita ova kršenja ljudskih prava.

U izvješću se također optužuje se Britanija zbog toga što izručuje osobe osumnjičene za terorizam u zemlje u kojima će najvjerojatnije biti mučeni. Human Rights Watch navodi i veći broj zemalja – među njima Rusiju, Kinu i Uzbekistan – koje koriste rat protiv terorizma za obračun s političkim protivnicima.

XS
SM
MD
LG