Linkovi

Film tjedna: Match Point


Zanosna 'fatalna žena', beskrupulozni mladić željan društvenog uspona, te tajna ljubavna veza koja se pokazuje smrtonosnom – to su sastojci ljubavnog krimića redatelja i scenarista Woodyja Allena. Alan Silverman za nas je pogledao film "Match Point".

Riječ 'ambiciozan' dobro opisuje Chrisa Wiltona, bivšeg profesionalnog tenisača koji je ostavio svoju mediokritetnu natjecateljsku karijeru za udoban posao u jednom londonskom country klubu. Za jednog vikenda na imanju bogatog člana kluba, on upoznaje Nolu Rice, očaravajuće lijepu Amerikanku, koja, bez većeg uspjeha, pokušava lansirati svoju glumačku karijeru. Kada ju on prvi puta susreće, ona pobjeđuje sve svoje protivnike igrajući stolni tenis.

Privlačnost među njima je momentalna i – kako on vjeruje – uzajamna. Uskoro, međutim, Chris saznaje da je Nola zaručena s njegovim domaćinom. No, sreća mu je sklona kad se ustanovi da bi ova obitelj iz visokog društva dobrodošlicom primila učitelja tenisa. On se oženi lakovjernom kćerkom obitelji i dobije sjajno plaćen posao u kompaniji njezinog oca. Ali, kada dopusti zabranjenim osjećajima prema Noli da prevagnu nad zdravim razumom, sreća bi mu mogla okrenuti leđa.

Redatelj i autor scenarija Woody Allen kaže da je "Match Point" film o žudnji i strasti, o ljubomori, ubojstvu i nevjeri. Ali, ističe, prvenstveno to je priča o tome koliko je u životu važno 'imati sreće' i kako smo svi mi samo marionete sudbine: "Život je toliko kaotičan i zastrašujući, a mi si svi zamišljamo kako držimo pod kontrolom vlastite živote i kako sami 'kujemo' svoju sreću … i, ako budemo stvarno nastojali, onda ćemo i uspjeti. Često čujete kako ljudi kažu: 'ma kakva sreća, sve sam ja to vlastitim rukama sam sebi napravio'. Jest, vlastiti trud je važan, ali je ljudima jako teško priznati u kolikoj mjerii m život ovisi o običnoj šansi i sreći."

Irski glumac Jonathan Rhys-Meyers tumači lik Chrisa, dok Scarlet Johansson glumi Nolu. I dok oboje priznaju da su se plašili da će dijalozi ponekad ispasti na rubu sladunjave sapunice, Rhys-Meyers kaže da mu je poseban izazov predstavljalo učiti da radi s redateljem tako jedinstvenog stila kao što je Allenov: "Prvog dana snimanja priznao sam Woodyju da su mi svi živci na rubu. On mi je odgovorio: 'Ne znam zašto. Ti si ionako 80 posto već lik kojeg tumačiš i kad se ujutro probudiš. Dakle, na snimanju samo trebaš dodati preostalih 20 posto.' Kad vam redatelj kaže tako nešto, onda zaista uspijete i dati sve od sebe; uzdignete se do razine na kojoj vas je već unaprijed postavio redatelj."

U ostalim ulogama u filmu "Match Point" pojavljuju se Matthew Goode, Brian Cox i Penelope Wilton. Woody Allen opisuje ljubavnu priču filma kao gotovo 'opernu', tako da je i glazba filma sastavljena od arija i klasičnih opernih izvedbi.

XS
SM
MD
LG