Linkovi

Kongres tvrdi da predsjednikova objašnjenja u vezi s prisluškivanjem telefonskih razgovora 'počivaju na labavim pravnim argumentima'


U jednom izvješću američkog Kongresa kaže se da su objašnjenja predsjednika Busha u vezi s prisluškivanjem Amerikanaca bez sudskog naloga u suprotnosti s postojećim zakonima te počivaju na 'labavim pravnim argumentima'.

U izvješću koje je priredila Kongresna služba za istraživanje odbacuju se argumenti administracije da predsjednik ima ovlasti naložiti tajno prisluškivanje telefonskih razgovora i praćenje poruka elektronske pošte, ako se radi o komunikaciji između osoba koje su u inozemstvu i onih u zemlji.

U izvješću se također odbacuje tvrdnja administracije da je Kongres odobrio ovakvo prisluškivanje nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine kad je usvojio rezoluciju kojom se predsjedniku dopušta uporaba svih raspoloživih ovlasti u borbi protiv terorizma.

Dužnosnici administracije odbacuju ovo izvješće tvrdeći da je predsjednik djelovao u okviru svojih ustavnih ovlasti.

Inače, Kongresna služba za istraživanje priređuje svoja izvješća na zahtjev kongresnih zastupnika, i njeni se nalazi općenito smatraju kao nestranački.

XS
SM
MD
LG