Linkovi

Nesreće u američkim rudnicima su razmjerno rijetke


Američka vlada istražuje uzroke eksplozije u rudniku u Zapadnoj Virginiji u kojoj je život izgubilo 12 rudara. Kako javlja Andrew Baroch, radi se o rijetkoj nesreći u američkoj industrijskoj grani koja se ponosila sigurnošću rudara tijekom nezabilježene ekspanzije.

Industrija vađenje ugljena u Sjedinjenim Državama doživljava pravi procvat. Rudarske kompanije vade ugljen u 27 saveznih država od Zapadne Virginije na istoku do Montane na zapadu proizvodeći milijardu tona godišnje ili jednu trećinu godišnje svjetske proizvodnje.

Američka ekonomija ovisi o proizvodnji ugljena. Na primjer, elektrane na ugljen proizvode oko 90 posto struje u Sjedinjenim Državama. Više od polovine američkog ugljena dobija se iz dubinskih kopova u koje svakodnevno ulaze tisuće muškaraca i žena riskirajući svoje živote. No od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća rudarski poziv postao je znatno sigurniji. Tada je, naime, američki Kongres usvojio zakon kojim propisuje obvezne vladine inspekcije rudnika.

Lewis Wade, stručnjak za ugljenokope pri Nacionalnim institutu za sigurnost i zdravlje radnika sa sjedištem u Washingtonu, kaže: "Rudarstvo je samo po sebi veoma opasan poziv. Istražitelji aktivno posjećuju rudnike, a kad pronađu nešto opasno daju svoje prijedloge za poboljšavanje sigurnosti."

Savezni istražitelji trenutno pokušavaju utvrditi uzrok nesreće u rudniku u Zapadnoj Virginiji. Jedna od mogućnosti je da nije došlo do ventiliranja opasnih plinova što je, možda, dovelo do njihove koncentracije i eksplozije. Ponovno Lewis Wade. "U rudarstvu pokušavamo stalno dovesti svježi zrak u kop kako bi se smanjila razina metana. Taj plin je, naime, potencijalna opasnost za eksploziju u rudniku. U ugljenokopima postoji i ugljena prašina koja se nakuplja vađenjem ugljena i koja također može rezultirati eksplozijom."

Opasnost od vađenja ugljena nabolje se vidi na primjeru rudnika u Kini gdje su od 2004. godine živote izgubili deseci tisuća rudara. Rudarske nesreće rjeđe su u najnaprednijim industrijskim zemljama zahvaljujući novim tehnologijama koje pomažu sigurnosti i rigoroznijoj vladinoj kontroli. Od 1984. godine u Sjedinjenim Državama su zabilježene tri eksplozije s tragičnim posljedicama uključujući i ovu posljednju u Zapadnoj Virginiji.

David McAteer, bivši direktor vladine Agencije za sigurnost rudnika, kaže: "Od 1970. godine ostvarili smo značajan napredak no ova nesreća pokazuje da uvijek moramo biti na oprezu. Trebamo doći do toga da vadimo rude bez ikakvih nesreća. Ova eksplozija nam pokazuje da moramo razmotriti naše sigurnosne napore i učiniti dodatna poboljšanja."

Sjedinjene Države, inače, imaju najsigurniji sustav rada u ugljenokopima na svijetu.

XS
SM
MD
LG