Linkovi

U West Virginiji preživio samo jedan od 13 rudara


Gotovo dva dana nakon što je eksplozija zatrpala 13 rudara u jednom rudniku u američkoj saveznoj državi West Virginija, samo je jedan od njih pronađen preživio. Zabuna u komuniciranju između ekipe pod zemljom i zapovjednog centra spasilačkih operacija na zemlji u početku dovela do nadanja da je 12 rudara preživjelo.

Zvona baptističke crkve u Sagou pokraj rudnika oglasila su se malo prije ponoći nakon što se proširila vijest da je 12 od 13 zatrpanih rudara preživjelo. Međutim, veselje spasilačkih ekipa, državnih saveznih i lokalnih dužnosnika, a ponajviše članova obitelji rudara, preraslo je prvo u nevjericu a potom u srdžbu nakon što je priopćeno da je samo jedan od rudara preživio.

Ben Hatfield glavni je izvršni rukovodilac kompanije koja vodi rudnik. Izjavio je jutros da je ovo tragično pogrešno razumijevanje pobudilo nadu u čudo, da bi samo nakon tri sata ona bila raspršena. "Početna izvješća spasilačke ekipe zapovijednom centru ukazivala su na višestruke preživjele, međutim, ta se informacija pokazala pogrešnom. Jedini preživjeli je Randall L. McCloy Junior koji je prebačen u bolnicu u kritičnom stanju. Preostalih 11 rudara je medicinsko osoblje u spasilačkoj ekipi proglasilo mrtvima".

Gospodin Hatfield je dodao da kompanija – International Coal Group – nije nikad objavila podatke o stanje rudara sve dok nije bila posve uvjerena da su informacije točne…Guverner savezne države Virginije Joe Manchin upozorio je da se za to ne okrivljuju pripadnici spasilačkih ekipa, rekavši da je prva informacija koju je prenijela ekipa ispod zemlje možda bila pogrešno protumačena. "Ako je netko možda rekao nešto kao 'imamo jednog ili dva rudara i svih 12 je ovdje', ne možete znati kako je to protumačeno i kako je to netko čuo".

Guverner je izjavio da je trinaesti rudar, čije je tijelo pronađeno i uklonjeno kasno sinoć, vjerojatno poginuo u prvoj eksploziji. Inače, opasno visoke razine ugljičnog monoksida ometale su nastojanja spasilačkih ekipa.

XS
SM
MD
LG