Linkovi

Pentagon posredno plaćao nekim sunitskim vjerskim čelnicima za pomoć u propagandnoj kampanji


"New York Times" piše da su u Iraku sunitski svećenici bili plaćani kako bi pomogli u propagandnoj djelatnosti Pentagona, točnije jedne njegove ugovorne tvrtke za odnose s javnošću. Radi se o istoj tvrtki – Lincoln Group – koja je plaćala iračkim listovima da objavljuju pozitivno intonirane članke koje su pisali američki vojnici.

Kako je njujorški list saznao od trenutnih i bivših uposlenika ove 'public relations' tvrtke, Pentagon je početkom 2005. zatražio od Lincoln Group da otkrije vjerske čelnike među sunitima koji bi mogli pomoći u plasiranju poruka koje bi navele sunite u nasiljem razdiranoj pokrajini Anbar da sudjeluju u nacionalnim izborima i odbace pobunu. Otada, ta je tvrtka sklopila ugovore s trojicom ili četvoricom sunitskih vjerskih čelnika koji su pružali savjetodavne usluge i pisali izvješća za vojne zapovjednike o sadržaju propagandne kampanje, piše njujorški list.

Financijska izvješća ove tvrtke pokazuju da je na propagandni program bilo utrošeno oko 144 tisuće dolara od svibnja do rujna. No, ne da se ustanoviti koliko je – odnosno, je li uopće išta – novca otišlo sunitskim vjerskim čelnicima, čija imena njujorški list nije uspio otkriti. Čitava je svota majušni dio ukupnog ugovora, vrijednog desetke milijuna dolara, koje je Lincoln Group dobila od američke vojske za – kako je to nazvano – 'informativne operacije'. Inače, prema pisanju Timesa, operacija sa sunitskim vjerskim čelnicima vjerojatno se zvala 'Divide and Prosper', odnosno Podijeli, pa prosperiraj.

XS
SM
MD
LG