Linkovi

Štrajk u New Yorku koštat će 1,6 milijardu dolara


Grad New York je od jučer sučeljen s nečim što se nije dogodilo već četvrt stoljeća – štrajkom djelatnika u javnom gradskom prijevozu. Cijena tog štrajka mogla bi biti – kako upozoravaju stručnjaci – vrlo velika.

Financijska služba njujorške gradske uprave procjenjuje da svakog dana mjeseca prosinca ovaj grad stvara ekonomsku aktivnost u vrijednosti od oko milijardu i pol dolara. Za ovu godinu, procjenjuje se da će New York generirati ekonomsku aktivnost od ukupno oko 450 milijardi dolara, odnosno 2 do 3 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda Sjedinjenih Država.

Štrajk 33 tisuće njujorških članova Sindikata prijevoznih djelatnika mogao bi - procjenjuje se - koštati milijardu i 600 milijuna dolara u svom prvom tjednu, a ponajviše od toga u prvom danu štrajka. Većina ekonomskih gubitaka proizlazi iz otkazanih aktivnosti, koje rezultiraju gubicima u prodaji ulaznica i hrane, otkazanim skupovima, te kraćim radnim danima. Drugi veliki izvor gubitaka je pad produktivnosti, jer ljudima treba više vremena da stignu do posla, a potom odlaze s posla ranije da bi stigli kući u neko razumno vrijeme, ili, pak, uzimaju dopust.

Jučerašnji dan je već koštao 400 milijuna dolara, procjenjuju stručnjaci. Slijedeća tri će koštati po 300 milijuna svaki, a vikend – zahvaljujući blagdanima Božiću i Hanuki – samo 100 milijuna dolara. Nakon prvog dana, mnogi će građani već iznaći načine dolaska i povratka s posla, a mnogi biznisi u gradu predviđaju da će neki od njihovih zaposlenika, koristeći Internet, odlučiti raditi od kuće. U Americi se ovaj sve popularniji način rada zove 'telecommuting'. No, nekim biznisima štete će biti ogromne, prvenstveno maloprodaji, koja veliki dio svojeg godišnjeg prometa temelji upravo na blagdanskoj potrošnji.

Ta će se potrošnja, naime, premjestiti tamo gdje je građanima praktičnije doći automobilom i kupovati – u predgrađima New Yorka, kao i u New Jerseyu. Kako je jedan ekonomist to pojasnio: tko god je planirao kupovati u SoHo-u, sad će završiti u shopping mallu Short Hills, u New Jerseyu. Nekima je, međutim, prodaja procvjetala točno prvog dana štrajka: trgovina biciklima na Upper West Sideu jučer ujutro je prodala 15 bicikla u samo pola sata. Slično se dogodilo i u drugim trgovinama bicikla, skutera, pa i koturaljki. Poslovno proljeće osvanut će i taksistima, rent-a-car poslovnicama, kao i komercijalnim parkiralištima u gradu, koja će neizbježno biti prepuna.

Dok se neki prisjećaju posljednjeg sličnog prijevoznog šoka u Velikoj jabuci, prije 25 godina, stručnjaci podsjećaju na tri ključne stvari koje razlikuju ondašnji od sadašnjeg štrajka. Prvo, sada se među uposlenicima nalazi znatno više žena nego prije četvrt stoljeća, što znači da se mijenja i način na koji se čitave obitelji nose sa štrajkom. Upravo zato i škole su najavile početak prvog sata dva sata kasnije. Drugo, današnja je ekonomija potpuno drugačija nego 1980: mnogo je više uredskih, a manje proizvodnih poslova. Treće, danas postoji Internet, koji nam omogućuje da u udobnosti doma svoga radimo koristeći kibernetski prostor.

XS
SM
MD
LG