Linkovi

Pitanje legalnosti špijuniranja unutar SAD


Predsjednik Bush agresivno opravdava svoju odluku da koristi obavještajnu službu za prisluškivanje telefonskih razgovora i razmjenu elektronskih poruka između državljana Amerike, ali i onih koji to nisu, za vrijeme njihovog boravka unutar zemlje. Do ne tako davno, za ovakvu je aktivnost trebalo imati sudski nalog. Iako je glavni predsjednikov argument rat protiv terorizma, kritiziranje ove odluke ne popušta, a traži se i službena istraga koju bi trebala provesti kongresna komisija.

Za vrijeme konferencije za novinstvo predsjednika Busha, uvelike su dominirala pitanja vezana za špijunske aktivnosti unutar granica Amerike od strane Nacionalne sigurnosne agencije. Gospodin Bush je zauzeo jasan stav glede svoje odluke da ovlasti ovu službu da može špijunirati, bez prethodno izdanog sudskog naloga, ljude osumnjičene za veze s teroristima. "Cilj mi je uvjeriti američki narod da prije svega, ja imam ovlasti da donesem ovakvu odluku. Na drugom mjestu želio bih naglasiti da je briga za vašu sigurnost važan dio moga posla. I treće, mi čuvamo vaše građanske slobode".

Od časa kada je New York Times prošli tjedan po prvi put objavio vijest o ovom obavještajnom programu, nekoliko je pripadnika oporbene Demokratske stranke, ali i čak nekoliko republikanaca, izrazilo svoju zabrinutost oko toga da li je ovakva aktivnost legalna i valjana. Demokratski senator iz savezne države Wisconsin, Russ Feingold, izjavio je da je osupnut predsjednikovom odlukom da ne slijedi slovo zakona prema kojem je vlada dužna dobiti sudski nalog prije prisluškivanja pojedinaca unutar granica Sjedinjenih Država. "On je predsjednik države, a ne kralj! Postoje pravila kako se u ovoj zemlji donose zakoni. Ako predsjednik primjenjuje doktrinu prema kojoj on može učinit što god želi u ime zaštite američkih građana bez obzira na zakone, onda mi moramo znati o čemu je riječ te moramo o tome razgovarati".

Ministar pravosuđa Sjedinjenih Država, Alberto Gonzales, potvrđuje da je predsjednik ovlašten da donese takvu odluku na osnovu antiterorističkih zakonskih mjera koje je Kongres izglasao ubrzo nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001 godine. Gospodin Gonzales tvrdi da bi uporaba tradicionalnog postupka, prema kojem je neophodno dobivanja sudskog naloga prije nego li se započne prisluškivanje, mogla biti neprimjerena za borbu s al-Qaidom. "Napredak tehnologije je toliko dramatičan da nam ne preostaje drugo nego koristiti nova pomagala kao bismo reagirali brže i postali još žustriji u svojim odgovorima na prijetnje al-Qaide".

Sličnog je mišljenja i republikanski senator iz Arizone, John McCain koji vjeruje da predsjednik, pod ovakvim okolnostima, ima ovlasti da donese takvu odluku. On isto tako dodaje da ne smatra da je istraga njegovih postupaka sama po sebi loš korak, ali dodaje da bi dokazi korišteni u takvom saslušanju postali javno dostupna informacija i da bi na taj način mogli pridonijeti da buduće aktivnosti al-Qaide ostanu neotkrivene.

Nacionalna sigurnosna agencija osnovan je sa svrhom prisluškivanja komunikacija izvan granica zemlje, a ograničenja njenog djelovanja unutar zemlje formalizirana su zakonom iz 1978. godine prema kojem vlada mora imati sudski nalog da bi prisluškivala komunikacije unutar zemlje. Ovaj je zakon bio rezultat velikog broja pritužbi na iskorištavanja ovlasti obavještajnih službi tijekom 60ih i 70ih godina.

David Cole je stručnjak za nacionalnu sigurnost i civilna prava i profesor na sveučilištu Georgetown u Washingtonu. "Nema ni malo dvojbe da je predsjednik kročio na vrlo nestabilan teren dozvoljavajući da se telefoni Amerikanaca prisluškuju bez zakonskog pokrića koje donosi sudski nalog. Predsjednik Nixon je to pokušao napraviti za vrijeme njegovog mandata u sedamdesetim i Vrhovni je sud žustro ustvrdio da to nije dozvoljeno. Ukoliko se netko želi prisluškivati, sudu se moraju prikazati dokazi na kojima se takav zahtjev temelji".

Njegov kolega sa sveučilišta Georgetown, Roy Godson se ne slaže s takvim stavom. On kaže da nakon tragedije koja se dogodila 11. rujna 2001. godine, predsjednik Sjedinjenih Država ima puno pravo da koristi sva dostupna mu sredstva da zaštiti zemlju od napada terorista. "Trebat će proći još dosta vremena prije nego li se naše demokratsko društvo privikne na neophodne korake kao što su prisluškivanje bez sudskog naloga ili ispitivanja uhićenika osumnjičenih za teroristička djelovanja. Mislim da su ovakva reagiranja javnosti korak u pravom smjeru".

Predsjednik Bush je rekao da se prisluškuju samo međunarodni razgovori i to samo između osoba za koje se sumnja da imaju veze s teroristima.

XS
SM
MD
LG