Linkovi

Izložba radova španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave u New Yorku


Sve otkako je, svojim arhitektonskim rjesenjima, pobijedio na natjecanjima za Olimpijski sportski kompleks u Ateni, te za prijevozno cvoriste na mjestu negdasnjeg Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, spanjolski arhitekt Santiago Calatrava uziva popularnost jedne rock zvijezde, njegovi stovatelji traze i posjecuju njegove gradjevine na raznim svjetskim lokacijama. Sada, kako iz New Yorka javlja Barbara Schotzeau, paznju i divljenje publike privlace i njegove skulpture, crtezi i keramika.

Ne dogadja se cesto da prestizni njujorski Metropolitan Museum of Art izlaze djela zivuceg arhitekta. Zadnji je puta to bilo 1973. godine. Ali, ne doseze ni svaki arhitekt status i popularnost jedne rock-zvijezde.

Calatravina arhitektura svidja se mnogima, mozda zbog sto nam se njegove gradjevine – bili to mostovi, stambene ili muzejske zgrade... cine kao da lebde u zraku, kao da prema nebu polijecu, zato sto nas na ptice s rasirenim krilima podsjecaju, kao ona njegova prva zgrada u Sjedinjenim Drzavama – Muzej umjetnosti u Milwaukeeju, u saveznoj drzavi Wisconsin, otvoren 2001. godine. A mozda i zato sto je ljudski oblik, covjecja forma, inspiracija vecem dijelu njegovog rada.

"Kad razmisljate o dizajnu neke zgrade, prvo sto vidite u njoj, to je covjek. Svi dijelovi zgrade, njihove mjere, visina, proporcije... moraju biti u odnosu na covjeka. Po mojem misljenju, vrlo je izazovno i vrlo lijepo kad cijela zgrada, kad njena forma, ima tu povezanost sa covjekom, ima covjeka u sredistu" - rekao nam je Santiago Calatrava.

U sredistu izlozbe muzeja Metropolitan Calatravini su crtezi, skulpture od bronce i mramora, i njihova povezanost, njihovo mjesto u Calatravinoj arhitekturi. Primjerice, njegova skulptura Turning Torso, Torzo koji se okrece, posluzila je kao model jednom stambenom neboderu u Svedskoj...

Santiago Calatrava: Na tu me je skulpturu inspirirala ljudska kraljeznica, nacin na koji nas ona drzi i nosi kad stojimo. Vertikalnost zgrade i taj pokret, to okretanje oko njene osi, ideja je potekla od ljudskog tijela. I sama zgrada nosi isto ime kao i moja skulptura – Torzo koji se okrece.

Ljudsko tijelo Calatrava slavi i u keramici i akvarelima koji su prosle jeseni bili izlozeni u Spanjolskom institutu u New Yorku.

Rodjen kraj Valencije, koja ima dugu tradiciju i bogato nasljedje u loncarstvu, Calatrava tamo i ima svoj studio, svoju radionicu keramike. Ali arhitektura, ona je za njega vrhunska umjetnost...

Santiago Calatrava: Smatram da je keramika autonomna, nezavisna, da mozete razmisljati samo u njenim okvirima, da je to isto i skulptura, ali kad je u pitanju arhitektura onda razmisljate i o keramici i o skulpturi jer arhitektura obuhvaca sve umjetnosti.

Calatravine gradjevine moguce je vidjeti diljem svijeta – kazalista, kontrolni tornjevi, stambene zgrade, muzeji, opere i gotovo 20 mostova. Ali sada, kad je postao pravi hit u New Yorku i on se u njemu dobro osjeca...

Santiago Calatrava: Tako volim ovaj grad. I New York i Amerika i danas jos uvijek toplo docekuju svakoga kao sto su toliko proslih generacija doseljenika, prihvacaju ih sa svih strana svijeta i oni postaju dio njihovog zivota.

Prva faza prometnog cvorista na mjestu negdasnjeg Svjetskog trgovinskog centra trebala bi biti gotova do kraja iduce godine.

XS
SM
MD
LG