Linkovi

Ključna promjena američke vojne doktrine


Bostonski "Christian Science Monitor" piše o korjenitoj promjeni u američkoj vojnoj doktrini koja je uvedena posljednjih tjedana uz vrlo malo fanfara. U odredbi, koju je nedavno potpisao ministar obrane Donald Rumsfeld, proglašava se da je posao planiranja i obuke osoblja za pobjedu u miru nakon što je dobiven rat za vojsku praktički jednako važan kao i sam vojni sukob.

Taj dokument, kako ističe bostonski dnevnik, predstavlja ogromnu promjenu od ideala prošlosti, kada se vojska gnušala bilo kakve odgovornosti osim samog vođenja i pobjeđivanja u ratu. Ustvari, on sugerira da Pentagon u sve većoj mjeri doživljava Afganistan i Irak kao obrasce za ratove budućnosti u kojima uspjeh neće ovisiti samo o vojnoj superiornosti, nego, isto tako, i o sposobnosti obnove propalih država.

Na izvjestan način, piše Monitor, to je najbliže što su vojni čelnici uopće došli do priznavanja da je takvo sveobuhvatno planiranje izostalo iz angažmana u Iraku. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je rješenje vrlo duboko – ali i problematično – po svemu što implicira. U osnovi, od vojske se traži da obuzda svoj temeljni instinkt ratnog etosa i zamijeni ga novim, mnogo više nijansiranim skupom odgovornosti, opterećujući tako još većim očekivanjima strukturu koja je već prenapregnuta i, možda, uopće niti nije dizajnirana za takav zadatak.

'Rat se više ne okreće oko velikih bitki, nego oko stabilnosti,' kaže za bostonski list Seth Jones, analitičar Korporacije Rand, te dodaje: 'Bit će velik izazov guranje konvencionalne vojske koja se do sada nije pokazala sposobnom za provođenje operacija stabiliziranja u potpuno novo okružje, odnosno preobučavanje čitavog sastava vojske.'

I izvan i u samom Pentagonu sve više raste osjećaj da takvu promjenu treba provesti, jer je ona neumitna. Ustvari, direktiva Pentagona samo je dio nove strategije administracije za nošenje sa stanjem na terenu nakon što je ostvarena pobjeda u vojnoj fazi rata. Prije dva dana – podsjeća bostonski list – predsjednik Bush je objavio da će državna tajnica Condoleezza Rice biti nadležna za identificiranje kormpiranih država, te za koordinaciju budućih operacija poslijeratne stabilizacije s Pentagonom.

U trenutnoj konstelaciji prijetnji Sjedinjenim Državama, mnoge potencijalne vruće točke uključuju bilo zemlje koje bi se u konfliktu potpuno smrvile – poput Sjeverne Koreje – ili one koje bi trebalo razložiti kako bi se osiguralo postojanje prijateljskijeg režima – poput Sirije ili Irana, piše bostonski "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG