Linkovi

Kao i prije tri godine, Irak podijelio demokrate


Predsjednik Bush sutra u Philadephiji nastavlja svoju kampanju kojom želi povećati podršku za rat u Iraku. No kako javlja Jim Malone, oporbeni demokrati nisu ujedinjeni oko onoga što bi trebalo učiniti u Iraku.

Demokrati su bili podijeljeni oko toga treba li podržati predsjednika Busha prije rata u Iraku, a i danas su podijeljeni oko toga što bi trebali biti slijedeće. Debata unutar Demokratske stranke intenzivirala se u svijetlu nedavnog prijedloga kongresmena iz Pennsylvanije, Johna Murthe, da se odmah počne s postupnim povlačenjem američkih vojnika iz Iraka.

Kongresmen Murtha je konzervativni demokrat, odlikovani Vijetnnamski veteran i snažan pristaša oružanih snaga. Njegova odluka da se okrene protiv rata izazvala je reakcije unutar Demokratske stranke. "To nije samo moje mišljenje. Radi se o onome što javnost govori dulje vremena. U ovom pitanju javnost prednjači pred administracijom, a još više pred Kongresom" - rekao je nedavno Murtha obrazlažući svoj poziv na povlačenje.

Drugi demokrat koji je pesimističan po pitanju Iraka je nacionalni predsjednik Demokratske stranke, bivši guverener Vermonta, Howard Dean. Evo što je Dean nedavno rekao u intervjuu za jednu radijsku postaju u San Antoniu u Teksasu: "Volio bih da je predsjednik posvetio više pozornosti povijeti Iraka prije nego li smo tamo otišli. Ideja da ćemo pobijediti u ovom ratu je, nažalost, jednostavno pogrešna."

Takva izjava Howarda Deana izazvala je osude republikanaca kao i nekolicine demokrata koji se protive brzom povlačenju američkih vojnika iz Iraka. Demokratski senator iz Connecticuta Joseph Lieberman, snažan je pristaša politike predsjednika Busha u Iraku. "Ne možemo dopustiti poraz. Cijena pobjede će biti velika u Sjedinjenim Državama, ali cijena poraza bila bi katastrofalna" - rekao je nedavno Lieberman.

Podrška Amerikanaca za rat u Iraku u padu je mjesecima i većina građana trenutno vjeruje da je rat u Iraku bio pogrešan korak. No politički analitičari kažu da debate unutar Demokratske stranke po pitanju Iraka reflektiraju sve veću nesigurnost Amerikanaca oko onoga što bi Sjedinjene Države trebale učiniti slijedeće. Larry Sabato, direktor Centra za politička istraživanja pri Sveučilištu Virginije, kaže: "Demokrati su podijeljeni i mislim da većina Amerikanaca vjeruje da je većina unutar Demokratske stranke za potpuno povlačenje što je skorije moguće. Međutim, to nije ono što želi većina Amerikanca."

Pa ipak, većina analitičara vjeruje da nepopularnost rata u Iraku daje demokratima dobre izglede za dobre rezultate na kongresnim izborima 2006. godine. Tada će se birati svih 435 zastupnika u Zastupničkom domu i trećina od stotinu senatora.

Politički analitirač Sveučilišta Marylanda, Bill Galston, kaže da su demokrati pod sve većim pritiskom da iznesu što je moguće detaljniji plan američke politike u Iraku i vanjske politike u cjelini: "Demokratska stranka ima problem s vanjskom politikom još od Vijetnamskog rata. Iz različitih razloga taj problem nisu nikada u potpunosti riješili. Sada je jasno da je došlo vrijeme da se Demokratska stranka usuglasi po pitanju vanjske politike."

Republikanci se nadaju da će dobre vijesti iz Iraka u sljedećih godinu dana preokrenuti njihovu političku sreću. Oni se boje da će pesimizam Amerikanaca po pitanju Iraka rezultirati uspjesima demokrata na kongresnim izborima sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG