Linkovi

Film tjedna: Walk the Line


Joaquin Phoenix glumi Johnnyja Casha, a Reese Witherspoon June Carter Cash u novom filmu o životu i ljubavi ovih američkih glazbenih legendi. Alan Silverman za nas je pogledao film "Walk the Line".

Gotovo 50 godina, opori 'muškarac u crnom' bio je ikona countryja i rocka, kao i fuzije oba ta stila koju je sam stvorio. Film "Walk the Line" prati život Johnnyja Casha, dječaka iz seoskog Arkansasa u doba Velike ekonomske depresije, odraslog sa strašću koja ga je odvela do zvjezdane slave, koji je gotovo sve izgubio zbog alkohola i droga.

No, kroz čitavo to vrijeme, postojala je njegova glazba i, kako kaže Joaquin Phoenix, ona je i ključ njegovog lika: "Kupio sam sve njegove albume i detaljno ih preslušao. Zanimljivo je pratiti ga od ranih snimaka i slušati kako se razvijao … čuti kako se razvija umjetnička ličnost. Često, ljude vidimo u završnoj fazi njihovog razvitka i pretpostavimo da su oduvijek bili takvi; bilo je fascinantno vidjeti kako se mijenjao i on i, s njim, i njegova glazba."

Toliko toga se sazna o njemu kroz riječi njegovih pjesama. Za mene je njegova glazba predstavljala vrata u njegovu ličnost. Činilo mi se kao da mi kroz pjevanje govori o sebi - kaže Pheonix koji je naučio svirati gitaru agresivnim stilom Johnnyja Casha, a, u filmu je i pjevao sve njegove pjesme.

Isto je uradila i Reese Witherspoon, koja tumači lik June Carter Cash, Cashove najveće ljubavi. Witherspoon nije nikada ranije javno pjevala, ali je naučila stil pjevanja i scenskog ponašanja June Carter Cash. "Bilo je mnogo teže nego što sam očekivala. Čini ti se da dobro pjevaš dok pjevaš u autu ili pod tušem. Čini ti se da zvučiš prilično dobro dok se ne čuješ na snimci. Tek onda shvatiš koliko si ustvari nevjerojatno nesposoban za tako nešto, niti koliko je čudesno posjedovati takav talent" - kaže Reese Witherspoon te dodaje:

"Mislim da je to vrlo inspirativan film koji realistički prikazuje brak i veze. Nitko nije savršen i svatko je sposoban napraviti tragične greške. Ali, iskustvo me naučilo da ni život niti brak nisu samo lagani ili ružičasti. To je težak put koji upravo takve stvari čine zanimljivim i vrijednim."

Scenarij filma "Walk the Line" napisao je sam redatelj James Mangold, koji je proveo sedam godina u pripremama, surađujući s Johnnyjem Cashom i June sve do njihove smrti, 2003. godine. Mangold kaže da je od samog početka bio načisto da film neće uljepšavati tragičnu stranu njihove priče: "John je bio pravi umjetnik: pjesme koje je napisao bile su ponekad tako mračne, ali zanimljive, da je bilo jasno da on ne bi želio da priča o njegovom životu bude toliko uglađena da ga se uopće ne bi prepoznalo. On je razumio sve izazove s kojima sam bio sučeljen u naraciji njegove životne priče. I sam je rekao da ću morati pokazati neke jako mračne stvari."

"On se zaista pokazao kao osoba jakog integriteta i velikodušnosti rekavši mi 'ako netko treba izgledati loše onda sam to ja'. Uopće mu se nije sviđao način na koji ljudi zadnjih desetljeća sve svoje greške svaljuju na okolnosti ili na ono što im je netko rekao nekad davno u životu. On je smatrao da je sam odgovoran za sve što je učinio, za sve boli koje je nanesao drugim ljudima. Rekao mi je 'molim te, nemoj me napraviti bespomoćnom žrtvom, jer sam mnoge stvari mogao učiniti drugačije'" - kaže redatelj filma "Walk the Line".

U filmu "Walk the Line" pojavljuju se Tyler Hilton kao Elvis Presley, te Waylon Payne kao Jerry Lee Lewis. A, kao Cashov prijatelj za čitavog života Waylon Jennings pojavljuje se sam Jenningsov sin, Shooter Jennings.

XS
SM
MD
LG