Linkovi

Horvath: Visoki moral hrvatskih vojnika olakšao mi je posao


U Sjedinjenim Državama danas se obilježava Dan vojnih veterana. Tim povodom razgovarali smo s Georgeom Horvathom, umirovljenim američkim vojnim časnikom. Horvath je kao instruktor američke privatne tvrtke MPRI proveo u Hrvatskoj šest godina obučavajući mlade hrvatske časnike.

Ni u jednom trenutku nisam bio iznenađen brzinom uspjeha Hrvatske vojske u operacijama «Bljesak» i «Oluja», kaže nam umirovljeni časnik američke vojske, 62- godišnji George Horvath, nekadašnji pripadnik rangera - američkih specijalaca - koji je krajem 1960-tih i početkom 70-tih obučavao vojsku Južnog Vijetnama. On je zajedno s još dvojicom instruktora MPRI-a, privatne vojne tvrtke iz Virginije, stigao u Hrvatsku u jesen 1994. godine kako bi uvježbavao hrvatske časnike i dočasnike u školi u Jastrebarskom.

"Kad smo stigli na teren zatekli smo vojsku koja je imala puno hrabrosti i nadahnuća, ali joj je nedostajalo iskustvo, naročito kod nižih časnika i dočasnika. Naš prvi izazov bilo je utvrditi prioritetne potrebe, a potom razviti program edukacije nižih časnika kako bi se ponašali profesionalno i odgovorno, kako bi razumjeli svoju ulogu u prenošenju znanja na vojnike i manje postrojbe te kako bi obranili svoju zemlju."

Prema riječima Georgea Horvatha, ti zadaci instruktora MPRI-a nisu bili toliko teški jer su se s druge strane nalazili visoko motivirani vojnici.

"Moral vojnika bio je vrlo visok jer su oni znali da je pred njima misija koja je jako važna za opstanak Hrvatske. Kad imate mlade muškarce i žene koji imaju želju, vještinu, hrabrost i razumijevanje zašto je važno da budu profesionalni vojnici - onda to čini posao instruktora poput mene razmjerno laganim."

Horvath dodaje da se većina pripadnika hrvatskih oružanih snaga ponašala u skladu sa ratnim pravilima te da slučajevi nasilja i kršenja ljudskih prava nisu bili rasprostranjeni.

"Nisam naivan da ne bih povjerovao kako se takve stvari nisu događale. S druge strane, uvjeren sam da je takvih incidenata bilo relativno malo jer kad imate dobro uvježbane i disciplinirane niže časnike onda oni imaju u sebi etičke vrijednosti koje ih navode da zaustave takve akcije kad se s njima sučele."

George Horvath dodaje da on osobno, a niti bilo tko u njegovoj tvrtki MPRI, nije bio službeno propitivan o događanjima koja su uslijedila nakon akcija Hrvatske vojske. Premda dugo nije boravio u Hrvatskoj naš sugovornik – koji je inače mađarskog podrijetla – često kontaktira svoje prijatelje u Hrvatskoj vojsci te je upoznat s tijekom reformi. On vjeruje da na vojnom planu nema većih zapreka ulasku Hrvatske u NATO savez.

"Hrvatska mora riješiti otvorena pitanja s Haškim sudom. Dok se to ne riješi vjerujem da neće biti ostvaren veći napredak na putu ka članstvu u NATO savezu. No isto tako vjerujem, da hrvatske oružane snage ne bi imale nikakav problem integrirati se u NATO savez jer imaju strukturu, znanje i doktrinu bliske onima Sjevernoatlanskog saveza. Hrvatske snage su to pokazale svojom misijom u Afganistanu."

Horvath vjeruje da bi vojna suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Država trebala biti šira. On dodaje da su se brojni hrvatski časnici, nakon izobrazbe u američkim vojnim akademijama, vratili u Hrvatsku vojsku te da su još uvijek u kontaktu sa svojim američkim kolegama i prijateljima. To je, kako kaže, od velike koristi za Hrvatsku vojsku. U privatnoj vojnoj tvrtki MPRI George Horvath obnaša dužnost direktora programa za obuku dočasnika, a sljedeće godine namjerava otići u mirovinu i preseliti se na sjever Italije. Tada će često moći dolaziti u Hrvatsku koja mu je, kako kaže, prirasla za srce.

XS
SM
MD
LG