Linkovi

Clark: "Regija Balkana će postati stabilna i prosperitetna"


Bivši glavni zapovjednik NATO saveza general Wesley Clark kaže da je optimističan da će regija Balkana postati stabilna i prosperitetna. General Clark pozdravlja početak razgovora o budućnosti Kosova i izjavio kako bi se Daytonski mirovni sporazum mogao poboljšati.

General koji je postao političar pozdravlja nedavni početak razgovora o budućem statusu Kosova. Wesley Clark kaže da su minimum kriterija za prihvatljivi sporazum uvjeravanja da će manjinska prava biti zaštićena i da nijedan etnička skupina neće dominirati snagama sigurnosti. "Ne bih volio da dođe do podjele Kosova. Ne bih volio vidjeti odvojeni parlament i odvojenu vladu za sjeverni dio pokrajine. Federalni pristup je pogrešan".

General Clark shvaća da postoji duboki osjećaj nepovjerenja i animoziteta između Srba i Albanaca na Kosovu i da će trebati desetljeća da to nestane. Ipak uvjeren je da će ove dvije etničke zajednice živjeti naposljetku zajedno na mirnom i prosperitetnom Kosovu. Dodaje da će gospodarski rast igrati ključnu ulogu u etničkom pomirenju.

Za koji dan, točnije 10. studenog, obilježit će se deseta godišnjica sklapanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim su prestala oružana neprijateljstva u Bosni i Hercegovini. General Clark aktivno je sudjelovao u dugim i iscrpljujućim pregovorima u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson pokraj Daytona u Ohiou. Wesley Clark kaže da unatoč tome što je ovim sporazumom zaustavljen rat, Daytonski sporazum nije donio rješenje za sve probleme u Bosni i Hercegovini. "Vjerujem da je bio relativno djelotvoran. Rat nije ponovno započeo. Ipak ekonomski razvoj je bio težak. Sporazum nije okončao moć političke elite, ali to je uvijek tako kad se sporazum sklopi bez intervencije vojne sile".

General Clark kaže da je došlo vrijeme da stanovnici Bosne i Hercegovine idu dalje od Daytonskog sporazuma i pronađu djelotvorna rješenja za budućnost svoje zemlje. "Ne sviđa mi se koncept tri vojske. Također mislim da morate odvojiti osobne financije od javnih. Mislim da ljudi koji se nalaze na javnim položajima ne mogu donositi odluke o stvarima u kojima imaju osobne financijske interese".

Nakon umirovljenja general Clark je ušao u političke vode. Bio je jedan od kandidata za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima prošle godine. Wesley Clark i dalje je aktivan komentator u medijima i predavač.

XS
SM
MD
LG