Linkovi

U Iraku do sada poginulo dvije tisuće američkih vojnika


Nakon što je broj poginulih američkih vojnika u Iraku dostigao dvije tisuće u Senatu je taj dogadjaj obilježen jučer minutom šutnje, čitanjem imena svih poginulih u Zastupničkom domu Kongresa, novim prosvjedima anti-ratnih aktivista te obećanjem predsjednika Busha da se neće zaustaviti sve dok rat protiv terorizma ne bude dobijen. «Najbolji način da odamo počast našim poginulim vojnicima jest da dovršimo našu misiju i postavimo temelje za širenje slobode», rekao je američki predsjednik.

Na Capitol Hillu čuli su se i drugačiji komentari. Demokratski senator iz Massachussettsa Edward Kennedy poručio je da «naši vojnici u Iraku trebaju više od pozitivnih govora predsjednika o napretku u Iraku». Njegov kolega Richard Durbin je rekao da Amerika ne može samo nijemo promatrati kako upadamo u vremenski neograničenu misiju u Iraku te da se poginulim vojnicima i svima koji služe u oružanim snagama duguje jasna strategije.

Evo još nekoliko podataka o poginulim američkim vojnicima u Iraku: Više od polovice je stradalo od improviziranih eksplozivnih naprava. 93 posto njih izgubilo je život nakon zbacivanja Saddama Husseina. Najsmrtonosniji mjesec bio je studeni prošle godine sa 137 poginulih, a najmanje vojnika poginulo je u veljači 2004. – njih 20. Poginuli su vojnici iz doslovno svih američkih saveznih država, a najviše iz Californije. Četvrtina stradalih pripadnici su manjina.

U međuvremenu tri stranke sunita u Iraku objavile su da formiraju koaliciju pred prosinačke parlamentarne izbore nakon kojih će biti formirana stalna vlada. Do ovoga dolazi nakon što su irački birači podržali ustav na referendumu unatoč snažnom protivljenju sunita. U međuvremenu, nasilje se nastavlja…al-Qaida u Iraku je objavila da je otela dvojicu djelatnika marokanske ambasade u Bagdadu. U napadima u Bagdadu i Radamiju ubijena su tri Iračana, a jedan američki vojnik smrtno je stradao u prometnoj nesreći na jugu zemlje. (žc)

XS
SM
MD
LG