Linkovi

Film tjedna: 'Magnificent Desolation: Walking on the Moon'


Dvanaestorica Amerikanaca koračala su površinom Mjeseca. Njihove misije programa Apollo dogodile su se između 1969. i 1972. Sada, novi dokumentarni film, snimljen u trodimenzionalnoj IMAX tehnologiji, donosi prizore njihovih dostignuća na ogroman ekran, visine osmerokatnice. Penelope Poulou za nas je pogledala film "Magnificent Desolation: Walking on the Moon".

Snimke koje smo svojedobno gledali na televiziji bile su zamućene i zrnate; sada, tijekom 45 minuta IMAX dokumentarca, gledatelji se osjećaju kao da stoje na površini Mjeseca, rame uz rame s astronautima. Oskarovac Tom Hanks autor je i producent filma "Veličanstvena pustoš".

"Trodimenzionalni IMAX film, prikazan na tom ogromnom filmskom platnu, znači da se osjećate gotovo kao da stojite kraj Neila Armstronga, Buzza Aldrina, Dave Scotta, Genea Cermana i drugih momaka koji su kročili Mjesečevom površinom."

Hugh Murray, izvršni producent IMAX-a, jedan je od dizajnera trodimenzionalne tehnike koja rezultira filmovima nevjerojatne životnosti ambijenta. On objašnjava kako se postiže osjećaj za gledatelja kao da se nalazi unutar kadra.

"Stvaranje 3D filma uključuje izradu dva filma – jednog za desno, a drugog za lijevo oko. Onda, u kinu, posebnim naočalama, svako oko gleda točno svoj film. Što se ljudskog mozga tiče, svijet se vidi kroz dva oka i sve se spoji u jedinstvenu sliku koja je jednaka trodimenzionalnom doživljaju stvarnog svijeta."

Redatelj filma Mark Cowen udružio je autentične NASA-ine snimke površine Mjeseca s ogromnim pejzažom, stvorenim na samom filmskom 'setu'. Uz to, korištene su i replike u punoj veličini lunarnog modula, zatim lunarnog rovera – vozila kojim su astronauti prevalili veće udaljenosti -, kao i reprodukcije svemirskih odijela korištenih u misijama Apollo.

Kaskaderi su visili na brojnim žicama, a protutegovima, što je stvorilo utisak da se kreću pod vrlo malom silom težom, kakva vlada na Mjesecu. Predsjedatelj IMAX-a Rich Gelfond – koji je, isto tako, i direktor kompanije Lockheed Martin – kaže da će film pružiti i zabavu i obrazovanje i inspiraciju mladima diljem svijeta.

"Film će imati premijere u Kini, Indiji, diljem Europe, u Južnoj Americi, Meksiku … Mislim da će on ljudima donijeti novu viziju."

Ovaj dokumentarac isto tako podsjeća da će se NASA vratiti na Mjesec. Upravitelj NASA-e Michael Griffin objavio je prije nekoliko tjedana plan ponovnih slijetanja na Mjesec, koji je nazvao "Apollo pod steroidima". Prema tom planu, dvostruko više astronauta uputit će se ka Mjesecu i ostati tamo dvostruko duže nego što je to bio slučaj s misijama programa Apollo. … ali, i uz znatno dalekosežnije ciljeve.

"Kada jednom naučimo kako ponovno živjeti u svemiru i kako živjeti na Mjesecu, to će nam iskustvo poslužiti za odlazak na Mars."

Bit će to ogroman skok za ljudski rod … skok koji će slijediti korake dvanaestorice astronauta programa Appolo od prije gotovo 40 godina

XS
SM
MD
LG