Linkovi

O ustavu se izjasnilo više od 60 posto iračkih glasača - preliminarna procjena odaziva na referendumu


U Iraku, organizatori referenduma o ustavu najavili su da bi djelomični rezultati mogli biti objavljeni danas, no opće i službeno prebrojavanje glasova potrajat će možda i pet dana. Prema organizatorima, odaziv na referendum - na kojem se glasovalo o prvom demokratskom ustavu u povijesti zemlje – bio je velik barem u osam od 18 iračkih pokrajina. U sedam pokrajina odziv je bio skromniji. Preliminarne procjene navode da je na referendum izašlo više od 60 posto građana.

Glasački je listić građane pitao da li prihvaćaju nacrt ustava, na što se moglo odgovoriti potvrdno odnosno niječno.

Nacrt ustava bit će potvrđen jednostavnom većinom glasova, no nacrt će biti odbačen ako protiv njega glasuje dvije trećine glasača u tri ili više iračkih pokrajina.

Iako je jučer bilo sporadičnog nasilja, dan referenduma bio je jedan od mirnijih dana u posljednjih nekoliko mjeseci. U najozbiljnijem incidentu, u eksploziji nagazne mine ubijena su tri iračka vojnika. Cijeli su dan na snazi bile pojačane mjere sigurnosti, uz veliku nazočnost lokalne policije i vojske kao i američkih vojnih postrojbi.

Vlada Sjedinjenih Država kao i Ujedinjeni narodi odali su priznanje organizatorima referenduma u Iraku, zbog izuzetno dobrog odaziva građana kao i zbog činjenice da je referendum protekao u miru.

Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da referendum predstavlja prijelomni trenutak za Irak te da je glavni interes Washingtona da građani Iraka iskažu svoju mišljenje o nacrtu ustava – što se upravo i dogodilo, rekla je gospođa Rice.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan čestitao je građanima Iraka na hrabrosti koju su iskazali odlaskom na glasanje, bez obzira na prijetnje nasiljem.

Carina Perelli, čelnica UN-ove ekipe koja je pomogla u tehničkoj provedbi referenduma, izjavila je da je ovaj važan događaj protekao u izuzetno mirnoj atmosferi. Prvi put nakon dosta dugo vremena, Iračani su svoju volju iskazali glasačkim listićima, a ne oružjem – rekla je ova dužnosnica Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG