Linkovi

Niz skandala otežava drugi mandat predsjednika Busha


Washington Post na naslovnici donosi tekst o skandalima vodećih članova Republikanske stranke koji su nanijeli političku štetu drugom mandatu predsjednika Busha. Niz skandala u koje su uključeni neki vrlo moćni republikanci doveo je do ometanja predsjednikovih političkih prioriteta, dekoncentrirao njegove pomoćnike i saveznike i pogoršao političke probleme za već otprije oslabljenu administraciju, tvrde republikanski stratezi i savjetnici Bijele kuće. Zamjenik šefa osoblja Bijele kuće Karl Rove možda će se već danas pojaviti pred Velikom porotom, a upućeni kažu da je ovaj glavni arhitekt predsjedništva Georgea Busha odveć okupiran svojim pravnim problemima, što je skretanje za koje neki vjeruju da je dovelo do nespretnog vođenja nominacije Harriet Miers za sutkinju Vrhovnog suda. Dužnosnici Bijele kuće pripremaju se privatno na mogućnost da će protiv gospodina Rove ili drugih dužnosnika biti podignuta optužnica tijekom sljedeća dva tjedna.

I glavni partneri američkog predsjednika na Capitol Hillu provode vrijeme braneći se od optužbi dok zakonodavne inicijative Georgea Busha zapinju u proceduri. Optužnica protiv bivšeg čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu Toma DeLaya za financijske nepravilnosti u političkim izbornim kampanjama bacila je republikanske zastupnike u najturbulentnije razdoblje njihove deset godina neprekinute vladavine u Kongresu. Nazire se i moguća bitka za čelništvo u stranci. Istovremeno vođa republikanske većine u Senatu Bill Frist ima problema s navodima o ilegalnom trgovanju dionicama. Većina ovih skandala ima malo međusobne izravne veze – piše Washington Post – međutim, akumulirani u jednom kratkom vremenskom razdoblju predstavljaju izazov za Bijelu kuću već okruženu političkim problemima koji proizlaze iz rata u Iraku, uragana Katrina i visokih cijena benzina.

Christian Science Monitor bavi se jednom kulturnom temom, odnosno pokušajima američkih kazališta da privuku mlađu publiku. Jednog četvrtka nedavno oko 45 studenata jelo je pileća krilca, popularne "buffalo wings" u jednoj dvorani bostonskog Huntington Theatrea. Upravo su bili gledali komad Toma Stopparda To je ono pravo, prvu premijeru ove sezone. Tu su bili kao dio kampanje tzv. večeri studenata kad mogu za samo 15 dolara kupiti kazališnu ulaznicu i poslije predstave razgledati kazalište i iza pozornice.

Mnogi od nazočnih ovog četvrtka bili su "regrutirani" od strane jedne organizacije koja od 2003. godine pomaže u promicanju kazališnih predstava Huntington teatra na obližnjim sveučilištima i koledžima. Dovođenje nove publike postalo je sve veći problem za kazališne družbe sa sve starijim pretplatnicima. Kao odgovor na to, kazališta usvajaju nove metode kojima pokušavaju usmjeravati pažnju na svoju djelatnost – piše Christian Science Monitor - a jedna od njih su i posebni popusti za studente koji ulaznice kupuje neposredno prije predstave.

XS
SM
MD
LG