Linkovi

Kriza američke auto industrije


Stručnjaci smatraju da je nedavni bankrot kompanije Delphi iz Michigana, bivše pridružene kompanije General Motorsa i najveće svjetske kompanije za auto dijelove, možda ukazao na dublje probleme konkurencije u američkoj auto industriji koja ionako ima visoke troškove proizvodnje.

Kompanija Delphi zapošljava oko 180 tisuća ljudi, većinu u Sjedinjenim Državama. Odluka da zatraži zaštitni bankrot od svojih kreditora prodrmala je Wall Street uzduž i poprijeko, iako je kompanija nastavila s poslovanjem. Glavni direktor ove kompanije Steve Miller izjavio je za Bloomberg News kako nisu bili u stanju ostvariti profit uzevši u obzir strukturu troškova sindikalno organizirane radne snage, u što su uključene i vrlo izdašna davanja za zdravstvenu zaštitu i mirovine."Mislim da je ovo prijelomna točka za nekvalificiranu radnu snagu u Americi. Mi se nalazimo u globalnoj ekonomiji. Mi dobro plaćamo znanje. Mi ne plaćamo baš dobro u globalnoj ekonomiji za nekvalificiranu radnu snagu".

Peter Morici je profesor poslovanja sa Sveučilišta Maryland. On smatra da je stečajni postupak kompanije Delphi posljednji poziv američkim proizvođačima, konkretno onima u auto industriji, koji su opterećeni skupim sindikalnim ugovorima, i to ne samo u plaćama već i u povlasticama za zdravstvenu zaštitu i mirovinu za desetke tisuće umirovljenika. "Najveća prijetnja preživljavanju automobilske industrije u Sjedinjenim Državama je ugovor Sindikata ujedinjenih auto radnika i troškovi za umirovljene radnike s jedne strane, te menedžerska ekipa koja je odrasla u prilično zaštićenom dobu u kojem je uživala dominaciju na tržištu".

A ta je dominacija na tržištu postojano slabila tijekom posljednja dva desetljeća kako su se potrošači okretali prema proizvodima iz Japana i Europe. "Prosudba tržišta je da General Motors i Ford ne proizvode automobile koje ljudi žele kupovati po cijeni koja bi im omogućila da pokriju svoje troškove. Ne samo da ne mogu plati svoje troškove prema umirovljenicima, već ni osnovne troškove proizvodnje i konstrukcije vozila" - kaže Peter Morici.

Gospodin Morici vjeruje da je auto industrija s visokim troškovima sučeljena s istim izazovom konkurencije kojoj je prije bila izložena industrija čelika i avio prijevoznici…U interviewu za Bloomberg News, gospodin Miller je upitan da li General Motorsu, do nedavno najvećem svjetskom proizvođaču automobila, također prijeti mogući stečaj. "Ako se ništa ne izmjeni, General Motors će možda morati tražiti zaštićeni stečaj. Međutim, vjerujem da je Sindikat ujedinjenih auto radnika dovoljno odgovoran da do toga ne dođe. I kako se kreću prema 2007. godini, kad će se sklapati novi ugovor, optimističan sam da će pronaći rješenje".

U slučaju kompanije Delphi, sindikat nije bio spreman prihvatiti smanjenje nadnica kako bi se izbjegao stečaj. General Motors traži štednju u programu zdravstvene zaštite, međutim, sindikat nije spreman prihvatiti smanjenja tih troškova.

XS
SM
MD
LG