Linkovi

Kristofor Kolumbo - žrtva političke korektnosti


Dnevnik Pittsburgh Tribune Review objavljuje humoristički intonirani tekst, u obliku razgovora između oca i sina, o pozitivnim i negativnim stranama talijanskog moreplovca Kristofora Kolumba za kojeg se smatra da je otkrio Ameriku.

Za sina, koji je odgojen u hiper-kritičnom duhu 'političke korektnosti' koja vlada u mnogim srednjim školama i na fakultetima, Kolumbo je začetnik genocida na Indijancima, odgovoran je za kolonijalnu eksploataciju, robovlasništvo, širenje zaraznih bolesti, čak i za ekološku degradaciju kontinenta.

Otac, međutim, kaže da bi možda bilo dobro osvrnuti se i na neke pozitivne stvari koja se stavljaju u nasljeđe Kolumbu. 'Amerika je uspješna upravo zato jer se koncentrira pozitivno. Zašto Kolumba ne bi gledali kao simbol tipičnih američkih vrijednosti – istraživanja, inovacije, novih ideja, kao što su sloboda i lokalna samouprava' – pita se imaginarni lik iz članka objavljenog u dnevniku iz Pittsburgha.

Dnevnik News-Press s Floride piše o tome kako se prema Kristoforu Kolumbu odnose razni školski okruzi. Dok je praznik Kolumbov dan u pravilu slobodan dan na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, učenici u južnim državama, poput Floride, i danas moraju ići na nastavu. Razlog tome je što, povijesno gledano, na sjeveroistoku, u saveznim državama poput New Yorka i Massachusettsa živi mnogo etničkih Talijana, koji Kolumba smatraju svojim, dok Talijana na Jugu ima razmjerno malo. Praznik se inače slavi od sredine tridesetih godina prošlog stoljeća, a uveo ga je predsjednik Franklin Delano Roosevelt, želeći se umiliti glasačima talijanskog podrijetla – tvrde cinici.

No, činjenica da se Kolumbovom danu na Floridi pridaje razmjerno malen značaj smeta brojnim newyorškim umirovljenicima koji ovdje provode svoje pozne godine. Debata o tome 'tko je zaista otkrio Ameriku' i tko je odgovoran za sudbinu Indijanaca besmislena je – kaže 69-godišnji Nick Napolitano, predsjedatelj ulične parade povodom Kolumbova dana u mjestu Cape Coral. 'Kristofor Kolumbo je simbol našeg kulturnog nasljeđa i baš me briga što drugi o njemu misle' – objasnio je svoj stav o otkriću Amerike ovaj Newyorčanin.

XS
SM
MD
LG