Linkovi

Kolumbov dan - dan posvećen talijanskom moreplovcu koji je 'otkrio' Ameriku


Danas je u Sjedinjenim Državama Kolumbov dan, praznik koji obilježava dolazak Kristofora Kolumba u Novi svijet. Talijanski istraživač doplovio je 1492. godine do Bahama nakon čega je Europi 'predstavio' Ameriku.

Kolumbov dan je savezni praznik što znači da mnogi Amerikanci imaju slobodan dan, a djeca ne idu u školu. Tradicionalne aktivnosti na ovaj dan uključuju ulične parade i mise. Proteklih godina nebrojeno je puta 'rekonstruirano' Kolumbovo putovanje kao i prvi kontakti između starosjedioca i Europljana.

S podrškom španjolskog kralja Ferdinanda i kraljice Isabelle, talijanski moreplovac Kristofor Kolumbo predvodio je ekspediciju kojoj je bio cilj pronaći zapadni morski put do Azije. Kralj i kraljica dali su Kolumbu potrebna sredstva uključujući tri broda, Ninu, Pintu i Santa Mariu.

U listopadu 1492. godine Kolumbo je doplovio do današnjih Bahama vjerujući da je došao do Azije. Nakon što je uspostavio manju koloniju vratio se u Europu za zlatom, začinima a doveo je i nekoliko starosjedioca.

Vjeruje se da je Kolumbo bio prvi Europljanin koji je doplovio do Amerike od 10. stoljeća kada su vikinzi imali svoja naselja u Newfoundlandu.

Posljednjih godina čuju se i prosvjedi protiv obilježavanja Kolumbovog dana jer, tvrde kritičari, ovaj praznik veliča europsku kolonizaciju i eksploataciju starosjedilačkog stanovništva.

XS
SM
MD
LG