Linkovi

Broj poginulih u potresu u Pakistanu mogao bi dostići 20 tisuća


Broj poginulih u subotnjem potresu u Pakistanu bi mogao dostići i 20 tisuća, objavile su tamošnje vlasti nakon što su spasilačke ekipe uspjele stići do ranije odsječenih područja. Pakistanski predsjednik Perwez Musharraf je apelirao za međunarodnom pomoći, posebice za helikopterima, kako bi se doprlo do najudaljenijih područja. Najveći broj poginulih je u dijelu Kašmira koji je pod kontrolom Pakistana, gdje je i bio epicentar potresa, jačine 7,6 stupnjeva. Dok spasilačke ekipe koriste tešku mehanizaciju, diljem stradalog područja ljudi i golim rukama kopaju za nastradalima. Očevici kažu da su se ispod ruševina jedne škole pozivi u pomoć zatrpane djece čuli i 24 sata nakon potresa.

U susjednoj Indiji, vlasti tvrde da je poginulo više od 600 ljudi, u dijelu Kašmira kojim upravlja Indija. Očekuje se da će broj žrtava biti veći kako spasilačke ekipe budu doprle do udaljenih planinskih sela.

U telefonskom razgovoru, indijski premijer Manmohan Singh i pakistanski predsjednik general Musharraf uzajamno su ponudili pomoć jedne zemlje drugoj.

Čelnici diljem svijeta obećavaju slanje pomoći u humanitarnim potrepštinama i novcu, za žrtve potresa na jugu Azije. U Vatikanu, papa Benedikt je izrazio sućut obiteljima poginulih, te pozvao na brzu i velikodušnu pomoć međunarodne zajednice.

Svjetska banka je ponudila 20 milijuna dolara Pakistanu, dok Europska unija daje više od 4 milijuna dolara. Spasilačke i humanitarne ekipe stižu u Pakistan iz Japana i Turske, dvije zemlje koje su među najiskusnijima u spašavanju nakon potresa. Japan obećava i slanje medicinskog osoblja.

Australija je obećala pomoć od gotovo 400 tisuća dolara, a Kina je poslala 49 pripadnika specijalizirane službe za spašavanje, zajedno s psima tragačima i drugom opremom.

Sjedinjene Države i Afganistan šalju helikoptere za pomoć u potrazi na područjima do kojih se ne može stići vozilima. Britanija je ponudila medicinsku ekipu, te 175 tisuća dolara pomoći.

XS
SM
MD
LG