Linkovi

Nicholas Burns: Sve dok je Gotovina na slobodi, Hrvatska neće dobiti podršku SAD za prijem u NATO savez


Izaslanstvo američkog Državnog tajništva, na čelu s pomoćnikom Condoleezze Rice za europska i euroazijska pitanja, Nicholasom Burnsom, od 10. do 14. listopada boravit će u Bruxellesu, Sarajevu, Prištini i Beogradu. Uoči puta, Nicholas Burns je održao tiskovnu konferenciju.

“Sjedinjene Države imaju veliki utjecaj na balkanska zbivanja samim tim što smo pomogli u okončanju rata u BiH prije 10 godina. Sada želimo vidjeti kako Amerika može pomoći u ispunjavanju odredbi iz Daytonskog sporazuma, te u rješavanju statusa Kosova i da vidimo iz prve ruke mogu li balkanski čelnici provesti uhićenje trojice optuženika za ratne zločine: Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine” – ovim je riječima Nicholas Burns, podtajnik State Departmenta, objasnio cilj putovanja u Europu naglasivši da je Balkan od kritične važnosti po interes Sjedinjenih Država, kao i po europski interes. Kaže da će prenijeti i važnu poruku hrvatskoj Vladi:

"Europska Unija je odlučila otpočeti pregovore s Hrvatskom o učlanjenju. Stav Sjedinjenih Država je da hrvatska Vlada nije napravila adekvatni napredak u pronalaženju i uhićenju generala Gotovine, koji je optužen za ratne zločine… I sve dok to ne učine, sve dok general Gotovina ne bude na haškom tribunalu, Sjedinjene Države se neće složiti s bilo kakvim sugestijama da NATO savez treba normalizirati svoje odnose s Hrvatskom ili pokušati Hrvatsku uvesti u NATO. Hrvatska želi biti član, ali mi nećemo dati našu potporu sve dok je general Gotovina na slobodi!” - rekao je Nicholas Burns.

Nicholas Burns je naglasio da je to važna poruka, kao i poruke koje je uputio Srbiji i Crnoj Gori, te stanovništvu Kosova i Bosne i Hercegovine. Za Srbiju i Crnu Goru je rečeno da Washington želi bolje odnose s Beogradom, ali da Sjedinjene Države ne samo da neće podržati približavanje Srbije i Crne Gore NATO savezu, nego da će i blokirati taj proces sve dok se Ratko Mladić i Radovan Karadzić ne nadju u haškom zatvoru. Pomoćnik državne tajnice za europska pitanje je rekao i to da u Beogradu ne postoji politička volja da se uhite spomenuti optuženici za ratne zločine.

Na novinarski upit pokazuje li hrvatska Vlada nedostatak političke volje za uhićenjem Gotovine, Nicholas Burns je odgovorio: “Ne znam odgovor na to pitanje. Ne znam znaju li članovi hrvatske Vlada gdje je on. Jedino što znam je da imaju obvezu uhititi ga i izručiti u Den Haag. Dok to ne učine, Sjedinjene Države neće dati potporu Hrvatskoj za NATO. Hrvatska je jedna od tri zemlje, uz Makedoniju i Albaniju, koje su uzete u razmatranje glede učlanjenja i te su zemlje u završnoj fazi apliciranja za ulazak u NATO. Kada sam se sreo s hrvatskom ministricom vanjskih poslova, nedavno u New Yorku, jasno joj je rečeno da Amerika neće podržati Hrvatsku u ulasku u NATO sve dok se ne uhiti general Gotovina. Mi imamo drugačiji stav od Europske Unije po ovom pitanju i naš je stav da su zločini u balkanskim ratovima bili tako strašni da oni koji su najdgovorniji, visoko rangirani vojni i politički čelnici, trebaju biti privedeni na sud. Mi nismo u poziciji da normaliziramo odnose i dovedemo te zemlje u naš najznačajniji savez sve dok se taj korak ne poduzme.”

Nicholas Burns je, isto tako, podsjetio da Sjedinjene Države ne pripadaju Europskoj uniji nego NATO savezu, te da su još 2002. godine, na sastanku NATO-a u Rejkjaviku, uspostavljena načela prema kojima se neće dopustiti da Hrvatska, Bosna i Hercegovina, te Srbija i Crna Gora udju u suradnički proces, odnosno proces učlanjenja u slučaju Hrvatske, sve dok se ne uhite optuženi za ratne zločine. “Mislimo da je Hrvatska, kao i druge vlade u regiji, sposobna to učiniti” – kazao je Burns. On je, isto tako, naglasio da i Hrvatska i Makedonija i Albanija odlično napreduju u ispunjavanju uvjeta za učlanjenje, osim, što se Hrvatske tiče, slučaja Gotovina.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Nicholas Burns je izjavio da se bilježi veliki napredak u posljednjih nekoliko dana glede obrambenih i policijskih reformi te je čestitao američkim pregovaračima koji godinu dana rade upravo na uspostavi tih reformi: “Moj će zadatak biti da se reforma policijskih snaga u potpunosti i primjeni i to je, uz poruke o ratnim zločincima, temeljni cilj mog puta u Sarajevo."

Podtajnik u State Departmentu Nicholas Burns takodjer je najavio da će u studenom, kada se obilježava 10-ta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma, u Washington biti pozvani balkanski čelnici kako bi se sagledala situacija te kako bi američka vlada pokazala da je ta regija još uvijek američki interes.

XS
SM
MD
LG