Linkovi

Tjednima nakon Katrine većina žrtava nije identificirana


New York Times piše o tome kako je nakon nekoliko tjedana većina žrtava uragana Katrina i dalje neidentificirana. U zemlji koja slavi imena umrlih, glasno ih čita, kleše ih u kamen i veze u pokrivače čudno je da žrtve uragana Katrina ostaje uglavnom anonimne više od mjesec dana. Nema objašnjenja o njihovoj dobi, spolu, rasi niti o tome kako su poginuli i gdje su pronađeni. S 972 potvrđena poginula i završenom potragom za tijelima, država Louisiana je rodbini dala 61 tijelo, 32 imena žrtava su javno obznanjena. Kao kontrast tome, u saveznoj državi Mississippi od 221 poginule osobe 196 je identificirano.

Kao i svaka tišina, i ova koja pokriva poginule u Louisiani je zrela za interpretacije – za neke, uključujući članove obitelji koji čekaju u bolu, to je još jedan dokaz birokratske zavrzlame ili nedostatak poštovanja za siromašne crnce, kojih je nedvojbeno mnogo među žrtvama. Za druge to je namjerni pokušaj da se nezgodna istina sakrije pred pogledom javnosti. Dužnosnici ove savezne države – koji su još uvijek u "kriznom" pogonu – kažu kako prikupljanje i objavljivanje podataka o stradalima – piše New York Times - u ovom času nije prioritet.

Washington Post na naslovnoj stranici donosi tekst o sve većem broju prijava za osobni stečajni postupak u Sjedinjenim Državama, dva tjedna prije negoli bi novi savezni zakon o bankrotu trebao stupiti na snagu. Amerikanci s financijskim problemima žure da se zaštite od svojih zajmodavaca, tako da je prošli tjedan broj novih stečajnih prijava iznosio 13 tisuća na dan što je bez presedana u povijesti. Tjedan za tjednom ovaj se rekord ruši i postavlja novi. Prošli tjedan 68.287 prijava za čak je 24 posto više od prethodnog, a ovaj će tjedan vjeruje se taj broj opet biti premašen.

Zakon koji stupa na snagu 17. listopada, za kojeg se odavno zalaže financijska industrija, učinit će težim i skupljim za potrošače da potpuno izbrišu svoja dugovanja. Po novom zakonu, troškovi prijave za stečaj su povećani, osobe koje se prijavljuju morat će podnijeti opširniju dokumentaciju, uključujući i podatke šest mjeseci unazad o troškovima i prihodima, te će morati pohađati posebne tečajeve o zaduživanju – piše jutrošnji Washington Post.

XS
SM
MD
LG