Linkovi

George Casey: Angažman u Iraku je opravdan; pobunjenici su tek jedan promil stanovništva'


Bijela kuća ovih dana ulaže znatne napore da ojača javnu podršku za angažman u Iraku. Kako javlja Paula Wolfson, jučer su o tome na televiziji govorila dva čelna generala.

General George Casey, zapovjednik američkih snaga u Iraku, priznao je da ga brine činjenica što istraživanja javnog mnijenja pokazuju da podrška američkom angažmanu u toj zemlji slabi. 'Važno je da građani shvate da se nemamo čega bojati. Irak je teška misija. Međutim, činjenica jest da su same iračke vojne snage odlučne da pobijede pobunjenike' – rekao je u intervjuu za CNN general Casey. On je dodao da su razlozi za američki angažman u Iraku i dalje vrlo jaki.

'Riječ je o naciji od 25 milijuna ljudi koja je patila pod diktaturom Saddama Husseina tri i pol desetljeća. Taj narod u svakom slučaju želi živjeti bolje nego za vrijeme Saddama. Takvu, bolju budućnost sada nastoje blokirati pobunjenici i njihovi suborci iz inozemstva. Međutim, oni brojčano, sve skupa, predstavljaju desetinu jednog postotka iračkog stanovništva' – izjavio je general Casey, dodavši da je upravo zbog toga 'američki angažman opravdan.'

U intervjuu za televizijsku mrežu NBC, zapovjednik Središnje komande američkih oružanih snaga general John Abizaid izjavio je da će iračke snage – nakon izvjesnog vremena – biti u stanju preuzeti odgovornosti od američkih snaga, nakon čega će one moći napustiti Irak. General Abizaid naime smatra da će pobuna u Iraku vremenom slabiti, kako se bude ostvarivao napredak na političkom planu.

O situaciji u Iraku ovaj će tjedan govoriti i predsjednik George Bush. Bijela je kuća za četvrtak najavila predsjednikov govor u Washingtonu, na temu Iraka i rata protiv globalnog terorizma. (aw)

XS
SM
MD
LG