Linkovi

Nakon optužnice protiv Toma DeLaya predsjednik Bush izgubio jednog od svojih najvažnijih saveznika u Kongresu


Predsjednik Bush je izgubio jednog od svojih najvažnijih saveznika u Kongresu, u najmanju ruku privremeno. Kaznena optužnica protiv kongresmena iz Teksasa Toma DeLaya, čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu, najvjerojatnije će zakomplicirati nastojanja predsjednika i drugih republikanaca u Kongresu da ponovno steknu prijašnji politički položaj, nakon zabrinutosti javnosti glede Iraka i kritika upućenih vladi zbog presporog reagiranja na uragan Katrina.

Kongresmen DeLay imao je ključnu ulogu u ostvarivanju republikanskih ciljeva u Kongresu još od vremena kad je njegova stranka ponovno preuzela kontrolu i nad Zastupničkim domom i nad Senatom 1994. godine. Nakon što je u Teksasu podignuta optužnica protiv njega zbog navodnih kršenja pripisa o financiranju izbornih kampanji, kongresmen DeLay je morao privremeno odstupiti s čelnog položaja svoje stranke, iako je zadržao mjesto u Zastupničkom domu."Što se tiče optužbi, na mojoj su strani činjenice, zakon i istina, baš kao što su bili i protiv svih lažnih navoda koje su mi pripisivali moji protivnici tijekom posljednjih deset godina".

Optužnica protiv Toma DeLaya posljednji je u nizu udaraca republikancima. Vođa republikanske većine u Senatu Bill Frist iz Tennesseeja također se nalazi pod saveznom istragom glede moguće ilegalne prodaje dionica, za koju on kaže da nije učinio ništa nezakonito. Demokrati tvrde da problemi Billa Frista sa zakonom predstavljaju aroganciju republikanske vlasti, iako su i neki demokrati posljednjih godina imali problema s etičkim kodeksom.

Zastupnica iz Kalifornije Nancy Pelosi čelnica je demokratske manjine u Zastupničkom domu. "Jučerašnja kaznena optužnica protiv čelnika većine Toma DeLaya posljednji je primjer republikanaca u Kongresu koje je zahvatila pošast korupcije".

Nadimak Tom DeLaya je Hammer, odnosno Čekić, zbog izravnog stila političke prinude. Bio je vrlo učinkovit u prikupljanju podrške za predsjednikove ciljeve u Kongresu, tako da neke republikance brine da bi njegov odlazak mogao naštetiti izgledima za buduće akcije glede prioriteta administracije u Zatupničkom domu.

Glasnogovornik predsjednika Busha Scott McClellan je izjavio kako je predsjednik odlučan da nastavi započetim putem. "Republikanska stranka, pogotovo pod ovim predsjednikom, radila je na tome da se naprave stvari za američki narod. Unaprijedili smo ciljeve koji su pomogli da se poboljša kvaliteta života za sve Amerikance".

Politički analitičari kažu da bi optužnica protiv DeLaya mogla izazvati neke probleme za republikance, dok se pripremaju da na izborima sljedeće godine zadrže većini u oba doma Kongresa. Stuart Rothenberg objavljuje utjecajni politički bilten u Washingtonu. "Nijedan član Kongresa ne želi da se njegovo ime spominje u rečenici čiji je sastavni dio riječ 'optužnica'. Kad imate čelnika, visoko pozicioniranog čelnika, koji ima problema sa zakonom, nije da samo čelnika boli glava, nego cijelu stranku boli glava".

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da podrška predsjedniku pada zbog situacije u Iraku i kritika na račun saveznog odgovora na uragan Katrina. Politički stručnjak sa sveučilišta Maryland William Galston kaže da će predsjednik Bush, čiji mandat završava 2008. godine, morati snažno pogurati svoje prioritete u Kongresu tijekom sljedeće godine dana kako bi maksimizirao svoj preostali politički utjecaj. "Nakon kongresnih izbora u studenome 2006. godine, sva politička energija će se preusmjeriti prema predsjedničkoj utrci 2008. godine, koja će biti široko otvorena za obje stranke. Ono što predsjednik ne ostvari od sada pa do sljedećeg ljeta, neće uspjeti uopće ostvariti. Dakle, prostor koji je uvijek uzak sad se sužava još brže negoli bi to predsjednik htio".

Tom DeLay je posljednji u nizu viših čelnika Kongresa iz obje stranke koji su imali problema s etikom i zakonima. Bivšu republikanski predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich bio je opomenut 1997. godine i kažnjen s 300 tisuća dolara globe zbog kršenja etičkog kodeksa. Demokratski predsjedatelj zastupničkog doma Jim Wright bio je 1989. godine primoran na ostavku nakon što je Odbor za etička pitanja Zastupničkog doma ustanovio da je prekršio na desetke kongresnih pravila.

XS
SM
MD
LG