Linkovi

Wolfowitz: 'Sporazum o otpisu duga najsiromašnijim zemljama od povijesne je važnosti'


Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond odlučili su provesti u djelo ambiciozni program otpisa duga najsiromašnijih zemalja svijeta, koji je bio iniciran na summitu skupine G8 u Škotskoj, u srpnju.

Britanski ministar financija Gordon Brown zadovoljan je što će plan o otpisu dugova najsiromašnijih zemalja biti primijenjen, nakon što je njegova vlada na njemu radila nekoliko godina. 'Postignut je sporazum o svim elementima plana. Izvršni direktor Fonda sada će o tome obavijestiti upravni odbor, kako bi se s provedbom plana o otpisu duga počelo krajem ove godine' – rekao je Gordon Brown.

O činjenici da je plan podržala i Svjetska banka javnost je obavijestio Trevor Manuel, ministar financija Južne Afrike. 'Mislim da se svi možemo zahvaliti Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu. Odbor za razvoj, kojem sam ja na čelu, zadovoljan je ovim planom' – izjavio je ministar financija Južne Afrike.

Direktor Svjetske banke Paul Wolfowitz slaže se da sporazum o otpisu duga za 18 mahom afričkih zemalja predstavlja vrlo važan uspjeh. 'Najznačajniji trenutak ovogodišnjeg sastanka predstavlja odluka dvaju odbora, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, da podrže inicijativu skupine G8 o stopostotnom oprostu duga za neke od najsiromašnijih država svijeta. To je povijesna odluka – rekao je direktor Svjetske banke Paul Wolfowitz.

Sporazum predviđa opraštanje dužničkih obveza za do 38 zemalja u razvoju, od kojih je većina u Africi. Po prvi put u povijesti dviju međunarodnih financijskih institucija, novac od oproštenog duga će se namiriti dodatnim prilozima razvijenih zemalja.

Sporazum o oprostu duga najsiromašnijim zemljama bio je iniciran na godišnjem summitu čelnika najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, koji je održan u srpnju u Škotskoj.

XS
SM
MD
LG