Linkovi

Pitanje pobačaja ključno u potvrdi John Robertsa


Pitanje pobačaja postalo je glavna tema u procesu senatske potvrde Johna Robertsa na položaj predsjedatelja Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Otpočetka je bilo jasno da će pobačaj biti glavni predmet rasprava u senatskim svjedočenjima vezanim uz nominaciju suca Robertsa. Senator Arlen Specter, republikanac iz Pennsylvanije, predsjeda senatskim Odborom za pitanja pravosuđa. "Počet ću sa središnjim pitanjem, koje vjerojatno najviše zanima Amerikance, a to je pravo žene na izbor i sudski slučaj Roe protiv Wadea".

Držeći se ustaljene prakse, kao i drugi kandidati za najviše sudsko tijelo, John Roberts je odbio odgovoriti na pitanje kako bi presudio u nekom konkretnom slučaju vezanom uz pobačaj, koji bi se pred Vrhovnim sudom mogao pojaviti u budućnosti. Međutim, nagovijestio je da sudsku odluku iz 1973. kojom je u Americi legaliziran pobačaj - a koju se skraćeno naziva Roe protiv Wadea - smatra važećim sudskim presedanom. "Ja mislim da je udarac za pravni sustav kad poništite sudski presedan. Presedani igraju važnu ulogu u promicanju stabilnosti i pravednosti".

Svjedočenja vezana uz potvrdu suca Robertsa posljednji su primjer kako pobačaj i dalje ostaje jedno od najspornijih društvenih pitanja u zemlji. Odluka Vrhovnog suda o legaliziranju pobačaja donesena je 1973. godine. Sedam članova vrhovnog suda glasalo je za legalizaciju pobačaja, dok su dva bila protiv. Brojne odluke Vrhovnog suda nakon toga potvrdile su središnju premisu prava na pobačaj, međutim, dodale su i određena ograničenja. Demokrati poput senatorice Dianne Feinstein iz Kalifornije kažu da je očuvanje prava na pobačaj važna stavka u donošenju odluke o potvrdi suca Robertsa. "Ja sam zabrinuta zbog trenda u Vrhovnom sudu da se ovo pravo ograniči i da se time ukine autonomija za koju smo se borile i koju smo stekle. Žene od te presude mogu kontrolirati vlastiti reproduktivni sustav, umjesto da to za njih čine političari".

Protivnici pobačaja intenzivirali su svoja nastojanja nakon presude Roe protiv Wadea i traže da predsjednik Bush u Vrhovni sud nominira suce koji će poništiti ovu odluku. Sam Brownback republikanski je senator iz Kansasa. "Od 1973. godine, u Americi je abortirano gotovo 40 milijuna djece. Četrdeset milijuna života koji su mogli biti među nama, ali nisu".

Predsjednik Bush će uskoro nominirati još jednog kandidata koji bi trebao zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor koja je najavila umirovljenje. Dosadašnji predsjedatelj Vrhovnog suda, nedavno preminuli William Renquist, bio je jedan od dvojice sudaca koji su u slučaju Roe protiv Wade glasali protiv, Sutkinja O'Connor je u Vrhovni sud došla kasnije, 1981. godine, ali ona je u pravilu glasovala s većinom, koja podržava pravo na izbor.

Različite liberalne skupine već se pripremaju za bitku oko potvrde njezina zamjenika odnosno zamjenice. Dick Howard je stručnjak za ustavno pravo na Sveučilištu Virginije. On kaže da bi zamjena sutkinje O'Connor s nekim izrazito konzervativnim sucem mogla izazvati bitku glede potvrde nominacije puno žešću negoli ovu za suca Johna Robertsa. "Mislim da je Sandra Day O'Connor odigrala ulogu u pomicanju suda prema političkom centru. I ako zamjena za nju bude netko tko je vrlo konzervativan kao sudac Antonin Scalia, sudac Clarence Thomas ili pokojni predsjedatelj William Renquist, to bi moglo poremetiti ravnotežu Suda u nekim vrlo važnim područjima".

Sa sutkinjom O'Connor još uvijek u Vrhovnom sudu, šest je sudaca u ovom trenutku za pravo na pobačaj, a dva mu se protive. Sudac Roberts bi trebao doći na mjesto predsjedatelja, međutim, njegovo stajalište o pobačaju nije jasno. Ukoliko se pokaže da je sudac Roberts protivnik prava na pobačaj, konzervativna zamjena za sutkinju O'Connor mogla bi omjer o pravu na pobačaj smanjit na 5:4.

XS
SM
MD
LG