Linkovi

Predsjednik Bush preuzeo punu odgovornost za vladine propuste nakon uragana


Predsjednik Bush je izjavio da preuzima punu odgovornost za pogreške u odgovoru savezne vlade na uragan Katrina. Predsjednik je dodao da je oluja razotkrila ozbiljne probleme u kapacitetima na svim razinama vlasti.

Bijela kuća je objavila da će se predsjednik obratiti naciji iz savezne države Louisiane u četvrtak navečer. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da će predsjednik govoriti o naporima za obnovu i načinu kako da se krene naprijed nakon uragana Katrina. Prema njegovim riječima, predsjednika ne brinu ankete koje ukazuju na pad njegove popularnosti na najniže razine od kada je stupio na dužnost.

I novo istraživanje javnosti koje su proveli televizija ABC i dnevnik Washington Post potvrđuje prethodnu tvrdnju. U toj anketi više od pola ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo načinom na koji predsjednik Bush vodi politiku u Iraku, ekonomiju te kako rješava situaciju nastalu nakon uragana Katrina. 63 posto ispitanih drži da Bushova administracija nema jasan plan za uklanjanje posljedica uragana. Jedna od pozitivnih stvari za predsjednika Busha je to da 55 posto građana vjeruje da bi Kongres trebao odobriti predsjednikovog kandidata za predsjednika Vrhovng suda, Johna Robertsa.

U međuvremenu, broj poginulih u Louisiani sada iznosi 279 osoba uključujući 45 tijela pronađenih u jednoj poplavljenoj bolnici. U nekim dijelovima grada spojena je struja, a crpkama se i dalje uklanjaju poplavne vode. Danas je međunarodna zračna luka u New Orleansu ponovno otvorena za putnički promet.

Nakon što je direktor savezne Agencije za krizne situacije Michael Brown dao ostavku predsjednik Bush je za njegovog nasljednika odmah imenovao Davida Paulisona, dosadašnjeg čelnika nacionalnog vatrogasnog saveza. Brown je prošlog tjedna smijenjen s dužnosti koordinatora humanitarnih napora nakon kritika da je vlada sporo reagirala na katastrofu.

Prema novoj anketi američki bijelci i crnci vide znatno drugačije reakciju savezne vlade na krizu u područjima pogođenima uraganom Katrina. U istraživanju koje su zajednički proveli CNN, dnevnik USA Today i istraživačka agencija Gallup, 60 posto intervjuiranih crnaca smatra da je odgovor vlade bio spor zato što su većina građana ostalih u poplavljenom New Orleansu bili crnci. Svega osam posto bijelaca slaže se s takvim viđenjem. Brojevi su slični u odgovoru na pitanje je li reakcija savezne vlade bila sporija zato što se radilo o siromašnim građanima. U istraživanju su obrađeni odgovori 848 bijelaca i 262 crnaca.

XS
SM
MD
LG