Linkovi

Za Hrvatsku ništa od NATO-a do 2008.


Kandidatima za članstvo u NATO-savezu potrebno je još nešto vremena i priprema da bi bili spremni za zahtjeve Saveza, izjavio je u četvrtak Kurt Volker, jedan od glavnih suradnika pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove. Novo proširenje NATO saveza mora pričekati do 2008. godine, to je stav Washingtona, kazao je Volker sugovornicima u glavnom sjedištu Saveza ovdje u Bruxellesu, imenovavši zemlje tzv. jadranske skupine – Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju i obrazloživši stav sljedećim, citiram, «mi ne smatramo da su zainteresirane zemlje spremne».

U ovome paketu za moguće proširenje je i Ukrajina, «mnogo se toga tamo valja ohrabrivati, vidjeti ćemo gdje je 2008, ne smijemo donositi prerane zaključke i prejudicirati ovo pitanje», kaže diplomat.

NATO-vi izvori potvrdili su stav Amerikanaca da bi bilo dobro sazvati NATO-v summit 2008. godine. Prema planovima, idući summit, i to u Istambulu, na rasporedu je za godinu dana.

Izjava visokorangiranog američkog diplomata duboko je razočarala kandidate, pogotovo Hrvatsku kojoj su doslovno sve do danas uredno tumačili da je jedina prepreka do pozivnice za članstvo u NATO-savezu puna, besprijekorna suradnja s Haagom, dakle razrješavanje slučaja Gotovina. «Pokušamo li postići koncenzus unutar NATO-saveza o pozivanju ovih zemalja u članstvo dogodine, nema garancija da bi one mogle zadovoljiti zahtjeve, pred njima je naime ispuniti još mnogo zadataka», kazao je malobrojnim novinarima Volker.

XS
SM
MD
LG