Linkovi

Hagel: 'Odgovor je u jačanju institucija koje se mogu nositi s prijetnjama 21 stoljeća'


U Washingtonu je završena konferencija na kojoj su vodeći američki i medjunarodni stručnjaci za terorizam govorili o globalnom ratu protiv terorizma i američkoj strategiji u borbi protiv njega. Organizator je nevladina zaklada “Nova Amerika”, a sudionici su diskutirali o sljedećoj fazi u odgovoru na problem globalnog terorizma.

Republikanski senator iz Nebraske, Chuck Hagel je rekao da je 11. rujan 2001. promijenio sve u Americi, ali i u medjusobnim odnosima u svijetu i na mnogo načina svijet više neće biti isti. “Nova prijetnja” - kaže senator Hagel –“ dolazi od ekstremizma, bio to radikalizam, islamski fundamentalizam, ili terorizam. Odakle on dolazi u Ameriku, zašto svijet proizvodi takvo zlo i kako se sa njim nositi? Odgovor je u jačanju institucija koje se mogu nositi s novim prijetnjama 21. stoljeća” – kaže senator Hagel: “Mi nikada ne možemo pobijediti u ratu protiv terorizma samo vojskom; za to je potrebna obavještajna služba, razmjena informacija, dobri medjusobni odnosi, udruživanja, multilateralne organizacije, okupljene u zajedničkom naporu. Zajednička namjera donosi zajednički odgovor.”

“Ukoliko ne posvetimo pažnju razlozima koji podstiču terorizam, ne možemo naći pravi odgovor” – kaže senator Hagel uz tvrdnju da Irak nije imao nikakve veze s terorističkim napadima na Sjedinjene Države 2001.godine. Ističe da Amerikanci moraju bolje razumijeti svijet, a ne samo raditi na temelju onoga što oni misle o svijetu: “Znate što je najvažnije. Mi ne smijemo izgubiti novu generaciju ljudi u svijetu, ne samo milijardu muslimana, nego svih drugih vjera i nacija koji se više ne sjećaju Drugog svjetskog rata i tadašnje pomoći Amerike svijetu. Ne smijemo izolirati sami sebe, ne smijemo izolirati Ameriku.”

Senator Chuck Hagel kaže da nije nedomoljubno dovoditi u pitanje sadašnju američku politiku te da, ukoliko se politika stalno ne preispituje, onda su tvorci te politike iznevjerili gradjane.

XS
SM
MD
LG