Linkovi

NYT: Spasilačke ekipe usredotočena prvenstveno na spašavanje života


New York Times donosi tekst o radu hitnih službi i spasilačkih ekipa u New Orleansu. Novinar ovog lista prepričava razgovor koji se vodio između jednog policijskog časnika, njegova osoblja i spasilačkih ekipa u kojem netko pita "što učiniti ako naiđemo na leš koji pluta?". Časnik odgovara "Pustite ga da pluta. Prvo ćemo spašavati živote". Sa stotinama stanovnika New Orleansa koji se još uvijek nalaze zarobljeni na višim katovima zgrada i krovovima, ovo pitanje poprima novu dimenziju.

Spasilačke ekipe iz cijele zemlje mobilizirale su se u području Meksičkog zaljeva, u najvećoj spasilačkoj operaciji u Sjedinjenim Državama od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Spasilačke su ekipe provele dan ploveći poplavljenim područjima oko međudržavne ceste broj deset i drugim prometnim arterijama, izvlačeći ljude na sigurno, koristeći se cijelim arsenalom najmodernije opreme. Spašeni iznose bolna svjedočanstva o žrtvama.

Jedna devedeset petogodišnja starica u invalidskim kolicima utopila se u vlastitoj kući jer je kćer nije mogla odnijeti na sigurno – bilježi New York Times. Njena kći kaže kako ju je pokušavala održavati na životu dajući joj umjetno disanje, a majka je jednostavno rekla "odustajem". Poslije je kćer doplivala do susjedove kuće i tu su je izvukle spasilačke ekipe. Novinar New York Timesa opisuje scenu kad je kći čamcem stigla do suhog dijela autoceste. "Pala je na koljena. Spustila glavu na asfalt i jecala".

Washington Post piše o tome kako će predsjednik Bush prekinuti godišnji odmor i vratiti se u Bijelu kuću kako bi nadgledao vladin odgovor na – po riječima administracije – "jednu od najkatastrofalnijih oluja u povijesti naše zemlje". Nakon svečanosti u Koloradu na kojima se obilježila godišnjica kraja Drugog svjetskog rata, predsjednik se jučer kasno popodne vratio na svoj ranč u Teksasu kako bi se pripremio za povratak u Washignton, danas rano poslije podne. Predsjednikovi pomoćnici su priopćili da se George Bush susreo s najbližim suradnicima te da će po povratku u Bijelu kuću presjedati posebnom radnom grupom koja koordinira spasilačke operacije savezne vlade.

Do ovog poteza - podsjeća Washington Post – dolazi u trenutku kad George Bush uživa najmanju razinu podrške javnosti otkako se nalazi u Ovalnom uredu, a američka javnost od Washingtona traži pomoć na nekoliko područja, uključujući i sve veće cijene benzina. Iako će George Bush na povratku iz Teksasa proći blizu pogođenog područja, predsjednik se ne namjerava zaustaviti kako bi pogledao pričinjenu štetu, jer – kako su rekli njegovi suradnici – 'strahuje da bi njegova nazočnost samo mogla smetati spasilačkim operacijama'. Međutim – citira predsjednikove savjetnike Washington Post – George Bush će posjetiti područje kasnije tijekom tjedna kad se situacija na terenu smiri.

XS
SM
MD
LG