Linkovi

Vojni medicinski centar Walter Reed


Prošli je tjedan u Washingtonu bio u znaku objavljivanja nalaza stručne komisije koja je trebala odgovoriti na pitanje – koje vojne baze treba zatvoriti, koje konsolidirati, a koje pak zadovoljavaju potrebe oružanih snaga na početku 21. stoljeća. Komisija je potvrdila većinu prijedloga je koje je podnijelo Ministarstvo obrane.

Među vojnim objektima koji će uskoro biti zatvoreni je i najpoznatija američka vojna bolnica, Vojni medicinski centar Walter Reed, ovdje u Washingtonu, u kojoj su se osim vojnika liječili i američki predsjednici i istaknuti članovi Kongresa.

U vojnom medicinskom centru Walter Reed, jednoj od najboljih vojnih bolnica u Americi, vojnici se liječe već od 1909. godine. Anthony Principi, čelnik komisije koja je odlučivala koje vojne objekte treba zatvoriti, rekao je da ova bolnica, bez obzira na poznu dob, i danas pruža prvorazrednu medicinsku njegu: "Naši vojnici koji su ranjeni u Iraku i Afganistanu zaslužuju prvorazrednu medicinsku njegu, dostojnu 21. stoljeća… Upravo takvu njegu pruža centar Walter Reed."

Bez obzira na sve to, komisija je odlučila da se razmjerno stari objekt treba zatvoriti, a cijeli pogon Waltera Reeda se treba konsolidirati sa sedam kilometara udaljenom bolnicom u mjestu Bethesda, također nadomak Washingtona, u saveznoj državi Maryland.

Time će se uštediti dosta novca, a njega će biti još bolja, tvrdi Anthony Principi, inače bivši ministar za pitanja veterana. "Kao i sva ostala područja od interesa za oružane snage, i medicina prolazi kroz velike promjene. Treba zajamčiti najmoderniju medicinsku njegu, i što se tiče tehnologije, i terapije i izravne njege pacijenata… Mislim da je u tom smislu, zatvaranje ovog objekta dobra odluka" - rekao je Anthony Principi.

Bolnica u Bethesdi - u koju će se liječnici, sve ostalo osoblje, kao i pacijenti preseliti – također će se zvati Vojni medicinski centar Walter Reed. Ustanova je dobila ime po generalu američke vojske s kraja 19. stoljeća, koji je zaslužan za otkriće da se jedna vrst gripe prenosi putem uboda komaraca.

Danas je ovaj centar najpoznatiji po inovativnom pristupu amputacijama te rehabilitaciji ranjenika. U njoj su se također liječili i mnogi američki politički i vojni čelnici.

U drugoj polovici devedesetih u Centru Walter Reed liječio se i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

U ovu bolnicu svake godine odlazi i aktualni američki predsjednik – na redoviti godišnji pregled. Predsjednik George Bush je prije par godina, prilikom posjeta bolnici Walter Reed rekao: "Ovo je mjesto ljubavi, liječenja i velikog suosjećaja s pacijentima. Bolnica se može ponositi svojom poviješću i svojom misijom. Svi vi, njezino osoblje, možete se ponositi time što liječite one koji služe našoj zemlji."

Očekuje se da će predsjednik potvrditi sve preporuke stručne komisije u vezi vojnih baza i objekata koji će u dogledno vrijeme morati biti zatvoreni. Kako smo rekli, liječnici i pacijenti neće morati daleko putovati. Bolnica ratne mornarice u Bethesdi tek je udaljena sedam kilometara, i bit će dodatno obnovljena, proširena, te preimenovana – u 'novi' Vojni medicinski centar Walter Reed.

XS
SM
MD
LG