Linkovi

Maryland - jedan od dobitnika vojnog restrukturiranja


“Washington Post” se osvrće na to kako će se taj prijedlog – ako ga potvrde predsjednik Bush i Kongres – odraziti na šire područje glavnog grada Sjedinjenih Država. Savezna država Maryland jedan je od najvećih dobitnika, a i susjeda Virginia ukupno će biti na dobitku po pitanju radnih mjesta. No sjeverni io Virginije ostao bi bez više od 20 tisuća radnih mjesta, piše "Washington Post".

Bolnica Walter Reed u kojoj se liječilo nekoliko američkih predsjednika, a svojedobno i pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, također bi bila zatvorena uz obrazloženje da je stara i da se ne koristi dovoljno. Dio od 5,630 djelatnika bio bi prebačen u mornarički centar u Bethesdi koji bi ponio ime Walter Reed. Sveukupno, područje Washingtona bi izgubilo oko deset tisuća radnih mjesta što je neznatno u području koje upošljava dva milijuna i devetsto tisuća ljudi. No u nekim lokalnim zajednicama dužnosnici se već pripremaju za velike promjene, navodi "Washington Post".

"New York Times" na naslovnoj stranici izvještava da je papa Benedikt XVI imenovao američkog nadbiskupa San Francisca, 68-godišnjeg Williama Levada, da bude njegov nasljednik čuvara crkvene doktrine. Papa je također najavio da će ubrzati proces proglašavanja svecem njegovog prethodnika Ivana Pavla II.

"New York Times" se ipak usredotočuje na imenovanje američkog nadbiskupa za čelnika Kongregacije za doktrinu vjere. William Levada time je postao najviši Amerikanac na nekoj dužnosti u Vatikanu. Na konferenciji za novinare u San Franciscu nadbiskup Levada je izjavio da je njegovo iskustvo u nošenju sa seksualnim skandalima, koji su duboko povrijedili Crkvu u Americi, možda jedan od razloga zbog kojeg ga je papa izabrao na spomenutu dužnost.

XS
SM
MD
LG