Linkovi

Daniel Fried: "Prijelazna vlada Kosova ima mnogo posla za obaviti prije negoli počnu pregovori o konačnom statusu ove pokrajine"


Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Daniel Fried izjavio je da prijelazna vlada Kosova "ima mnogo posla za obaviti" prije negoli počnu pregovori o konačnom statusu ove pokrajine. Gospodin Fried je izjavio da kosovska vlada mora pokazati da je spremna nositi se s odgovornostima prema svim svojim građanima.

Prema gospodinu Friedu, došlo je vrijeme da se počne raditi na konačnom statusu Kosova. Međutim, prije nego pregovori mogu započeti, kosovske vlasti moraju dokazati da mogu jamčiti "dobro i odgovorno" vladanje svojim društvom. On je pozvao kosovsku vladu da pruži ruku srpskoj manjini. "Mi nismo – Sjedinjene Države i NATO savez – intervenirali na Kosovu i zaustavili zaustavili etničko čišćenje da bismo vidjeli mono-etnički monopol druge strane. Htjeli smo vidjeti kosovske vlasti da ustanu i učine ispravnu stvar i dok to čine da se počne odvijati kosovska budućnost".

Veleposlanik Fried će raditi s balkanskim zemljama na njihovoj integraciji u euro-atlantske strukture. Vrijednosti demokracije, vladavina zakona, poštovanje ljudskih i manjinskih prava te tržišna ekonomija predstavljaju temelj euro-atlantske zajednice. On dodaje kako Sjedinjene Države vjeruju da će vizija "jedne zajedničke europske budućnosti" donijeti mir, stabilnost i prosperitet u balkansku regiju i optimističan je glede budućnosti ovog područja. "Optimističan sam jer vjerujem da su narodi na Balkanu probali ekstremni nacionalizam i ustanovili su da je to katastrofa. Donosi samo bijedu. I vjerujem da su ljudi tamo spremni iskušati slobodu".

Daniel Fried je američki diplomat od karijere, prije nego je postao pomoćnik državne tajnice za europska i euroazijska pitanja, bio je veleposlanik u Poljskoj. Tijekom karijere bio je i u diplomatskoj službi u bivšem Sovjetskom Savezu i bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG