Linkovi

NYT: Sudac Vrhovnog suda John Paul Stevens priznao da su neke njegove odluke  bile nerazumne


New York Times piše kako nije svakodnevna pojava da neki sudac Vrhovnog suda Sjedinjenih Država nazove svoje odluke "nerazumnim". Međutim, upravo to se dogodilo kada je sudac John Paul Stevens, s neuobičajenom otvorenošću, govorio o 'razlici između želja nekog suca i njegove dužnosti'. Obraćajući se Odvjetničkoj udruzi u Las Vegasu sudac Stevens razložio je nekoliko nedavnih odluka, uključujući i njegova vlastita obrazloženja dva najpoznatija slučaja. "Rezultat je bio 'nerazuman'" – rekao je gospodin Stevens – "međutim, u oba sam slučaja bio uvjeren da Ustav primorava na takav rezultat, kojem bih se ja suprotstavio da sam zakonodavac".

U jednom je slučaju, u saveznoj državi Connecticut, lokalna je vlast primorala vlasnike da prodaju svoje kuće kako bi se na zemljištu mogao osigurati komercijalni razvoj. U drugom je slučaju Vrhovni sud presudio u korist savezne vlade da može provoditi zakone o narkoticima i time poništiti lokalnu inicijativu Kalifornije o korištenju marihuane u medicinske svrhe. I dok je sadržaj ovih opaski suca Stevensa zanimljiv – piše New York Times – isto je tako zanimljiv i trenutak u kojem do njih dolazi. Osamdeset petogodišnji sudac, koji će uskoro napuniti 30 godina u Vrhovnom sudu, vrsni je promatrač političkog okružja, jer ne zaboravimo - uskoro počinje kongresna procedura za potvrdu novog kandidata Johna Robertsa. Možda je – zaključuje newyorški dnevnik – sudac Stevens htio blago podsjetiti da nije važno kakve je stavove gospodin Roberts imao prije dvadesetak godina, kao mladi odvjetnik u Bijeloj kući Ronalda Reagana, već da je pravo pitanje ono na koje samo kandidat može odgovoriti: ne kakve stavove zauzima danas, već u kolikoj će mjeri ti stavovi utjecati na njegov rad kao suca Vrhovnog suda.

Christian Science Monitor donosi tekst o visokim cijenama benzina i vladinom planu destimulacije uporabe terenskih vozila, popularnih džipova. S cijenom od skoro 3 dolara po galonu i zemljom u ratu u naftom bogatom području, pitanje potrošnje goriva zauzima vrlo istaknuto mjesto, kao i uvijek u posljednjih trideset godina otkako je savezna vlada počela uvoditi regulaciju na tom planu. Ovaj je tjedan administracija objavila prijedlog kojim bi se manjim terenskim vozilima poboljšala potrošnja.

Do ovog dolazi u trenutku kad pojedine savezne države ograničavaju ispuštanje stakleničkih plinova, čime se vrši dodatni pritisak na proizvođače automobila da proizvode vozila s boljom potrošnjom. Međutim – piše Christian Science Monitor - vladin prijedlog izuzima iz ove kategorije veća terenska vozila kao što su popularni hummeri i Fordov model excursion, obrazlažući to činjenicom da ova vozila čine tek mali postotak ukupnog broja vozila na američkim cestama.

XS
SM
MD
LG