Linkovi

Bush: "Usvajanje iračkog ustava - važna promjena za širu regiju Srednjeg istoka"


Govor predsjednika Busha vojnim veteranima u državi Utah popratili su anti-ratni prosvjedi. Očekuje se da će ih biti još više danas kada predsjednik bude govorio u Idahou o borbi protiv terorizma. Između dva govora predsjednik je trebao provesti miran dan u planinama Idahoa. Umjesto toga, pozvao je manju skupinu novinara na razgovor. Izgleda da je predsjednik želio progovoriti o anti-ratnim prosvjednicima i njegovoj politici u Iraku.

Predsjednik Bush se naročito osvrnuo na kritičare rata koji žele trenutno povlačenje američkih vojnika iz Iraka. "Mislim da bi trenutno povlačenje vojnika bilo pogrešno. Oni koji se zalažu ne samo za povlačenje iz Iraka, nego i sa Srednjeg istoka, propagiraju politiku koja bi oslabila Sjedinjene Države".

Predsjednik Bush nije dao nikakve naznake da se namjerava sastati sa Cindy Sheehan, majkom vojnika poginulog u Iraku koje predvodi anti-ratni prosvjed u blizini predsjednikovog ranča u Teksasu. Ona je postala simbol anti-ratnog pokreta, ali je predsjednik naglasio da postoje i druge vojne obitelji koje imaju drugačiji stav. "Poštujem njeno pravo na prosvjed i razumijem njenu bol. Sastao sam se s mnogim obiteljima. Ona ne predstavlja stav dosta obitelji s kojima sam razgovarao".

Predsjednik je ukazao na politički napredak u Iraku kazavši da je ta zemlja na putu usvajanja novog ustava. On je ukazao da je priprema novog ustava nakon godina diktature teška, ali je dodao da je optimist. Upitan o mogućnosti da će suniti odbaciti ustav i pojačati napade predsjednik je odgovorio: "Suniti moraju izabrati. Želi li živjeti u slobodnom društvu ili u nasilju? Vjerujem da će većina majki, bez obzira iz koje religije dolaze, izabrati slobodno društvo kako bi njihova djeca rasla u mirnom svijetu".

Predsjednik je dodao da će usvajanje demokratskog ustava u Iraku predstavljati važnu promjenu za širi Srednji istok. On je izrazio vjerovanje da je regija već zahvaćena promjenama istaknuvši još jednom da je Izrael učinio nezapamćeni korak napuštanjem Gaze. Prema njegovim riječima, sljedeći korak mora biti pomoć palestinskom čelniku Mahmoudu Abbasu da uspostavi djelotvornu vladu. Svijet mora ostati fokusiran na Gazu, rekao je predsjednik Bush, dodajući da bi uspjeh u tom području pripremio uvjete za napredak mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG