Linkovi

Zdravstvena industrija troši više od svih drugih na lobiranje u Washingtonu


New York Times donosi tekst o lobistima u Washingtonu koji zastupaju interese kompanija za pružanje zdravstvene zaštite. Intenzivirana aktivnost ove lobističke grane izazvana je novim propisima o saveznom sustavu zdravstvene skrbi za starije osobe poznatog po imenu Medicare. Trenutačno – javlja ovaj newyorški dnevnik – zdravstvena industrija troši znatno više novca na lobiranje od različitih potrošačkih udruga, ali i od drugih industrijskih grana kao što su obrambeni sektor i bankarstvo, koje tradicionalno izdvajaju mnogo novca za promicanje svojih interese u Washingtonu.

Gotovo svaki tjedan savezna vlada objavi nova pravila ili smjernice za primjenu zakona iz 2003. godine, kojim se starijim osobama daju olakšice pri nabavi lijekova. Ti bi se propisi trebali početi primjenjivati u siječnju, a da bi ih se moglo pratiti i dešifrirati njihovo značenje trebaju stotine odvjetnika s punim radnim vremenom i lobista, koji redovito traže izmjene povoljne za njihove klijenta. Samo prošle godine zdravstvena je industrija potrošila 325 milijuna dolara u nastojanju da utječe na Kongres i različite agencije savezne vlade – piše New York Times – dodajući da su farmaceutske kompanije predvodile s 86 milijuna, a iza njih su bolnice s 55 milijuna te različite liječničke udruge s 35 milijuna i 400 tisuća dolara.

Washington Post piše o tome kako je jedna washingtonska radio postaja otpustila svog voditelja Michaela Grahama jer je odbio ublažiti svoj opis Islama kao – citiramo - "terorističke organizacije", izrečene u jednoj emisiji krajem prošlog mjeseca. Michael Graham suspendiran je bez plaće, odmah nakon izrečene opaske 25. srpnja, a radio postaja je uvjetovala njegov povratak u trosatni jutarnji program samo ako pročita priopćenje – odobreno od postaje – u kojem kaže da su njegove protumuslimanske izjave "odveć široke" i da ponekad koristi "hiperbole" u svojim emisijama.

Tijekom sporne emisije, Graham je 23 puta ponovio da je "Islam teroristička organizacija". Također je opetovano rekao da su – citiramo – "umjereni muslimani oni koji samo žele ubijati Židove" te da "Problem nije ekstremizam. Problem je Islam". Nakon što je Michael Graham odbio pročitati spomenutu izjavu – piše Washignton Post – postaja nije imala izbora, negoli otpustiti ga s posla, a nakon gomile pritužbi i pisama slušatelja.

XS
SM
MD
LG