Linkovi

Sastavljena genetska karta riže


Genetika je učinila još jedan korak naprijed – ekipa znanstvenika iz deset zemalja dešifrirala je genetski kod riže – žitarice koja hrani više od polovine čovječanstva.

Znanstvenici su identificirali gotovo sve od 398 milijuna kemijskih spojeva koji čine DNK riže. Prema procjenama znanstvenika, riža ima 37.544 gena – za usporedbu – mi ljudi imamo ih samo 20 do 25 tisuća.

Znanstvenici Instituta za istraživanja genoma TIGR radili su na sekvencioniranju svoje prve žitarice u okviru posebnog međunarodnog konzorcija posljednjih šest godina. Na sekvencioniranju su radili znanstvenici iz Sjedinjenih Država, Kine, Francuske, Tajvana, Indije, Tajlanda, Koreje, Brazila i Britanije.

"Riža je kritično važna žitarica i sekvencioniranje njenog genoma predstavlja važnu prekretnicu", izjavio je RObin Buel, glavni voditelj dijela istraživanja provedenog u TIGR-u. Genetska karta riže znatno će ubrzati potragu za genima koji povećavaju prinose, štite protiv nametnika i biljnih bolesti i omogućuju riži da bude otpornija na sušu.

XS
SM
MD
LG