Linkovi

Danas se objavljuje 12 tisuća dokumenata vezanih uz terorističke napade na New York


New York Times donosi napis o tome kako će danas biti objavljena velika količina gradskih dokumenata vezanih uz terorističke napade os 11. rujna, među njima više od 12 tisuća stranica usmenih iskaza 503 vatrogasca, bolničara i pripadnika drugih hitnih službi u New Yorku.

Ti su iskazi svojevrsni mozaik vizija i prisjećanja ljudske borbe protiv vatre, konfuzije i užasa, a prikupila ih je newyorška Vatrogasna služba, počevši još u listopadu 2001. godine. Nitko ih još nije sve pročitao ili koristio u bilo kakvu službenu svrhu. Grad New York je priopćio da će također objaviti i popis svih telefonskih poziva upućenih hitnoj službi na broj 911, od koji su neki dolazili od osoba koje su se nalazile zarobljene u neboderima blizancima, kao i dispečera vatrogasne službe.

Inače, zanimljivo je u ovoj priči i to da je upravo list New York Times tražio te dokumente još u veljači 2002. godine, pozivajući se na zakon o slobodi informiranja, međutim, administracija gradonačelnika Bloomberga odbila je zahtjev, nakon čega je ovaj list tužio grad. Početkom ove godine Apelacijski sud, najviše sudsko tijelo u New Yorku, naložio je gradu da objavi većinu dokumenata, ali ne i sve njih.

Christian Science Monitor objavljuje jutros tekst pod naslovom Cijeli je svijet Shakespearova pozornica u kojem se kaže da Shakespeare možda ne privlači gomile kakve se vide na sportskim stadionima, ali da se djelo ovog elizabetinskog dramatičara i dalje slavi u sve većem broju kazališta sa sve više publike.

Unatoč pritužbama obrazovnih djelatnika da generacija odgojena na elektronskoj zabavi nema interesa za izgovorenu riječ, utjecaj Shakespearea među mladima osnažen je i brojnim kazališnim družinama koje organiziraju radionice o ovom velikanu engleske književnosti po školama. Još jedan važan čimbenik u tome – piše Christian Science Monitor – jest da se izmijenio način izvođenja Shakespeareovih komada, tako da se oni predstavljaju jezikom svakodnevnog govora čime im se vraća prirođena ljudskost i smisao za humor.

Večeras Shakespearovi će se komadi izvoditi na pozornicama od Ashlanda u Oregonu, preko Chichaga pa do Lenoxa u Massachusettsu. Najveći festival njegovih djela na sjevernoameričkom kontinentu održava se u Stratfordu, u kanadskoj provinciji Ontario. Christian Science Monitor u svom napisu također ukazuje na činjenicu da se broj kazališnih družina koje pripadaju Udruzi Shakespearovih kazališta Amerike povećao s 37 – koliko je iznosio 1991. godine – na 90, koliko ih ima danas.

XS
SM
MD
LG