Linkovi

Nakon 100 godina ponovno Ples Duhova


Proslo je vise od jednog stoljeca otkako je savezna vlada zabranila jedan od tradicionalnih indijanskih obreda. Ovog ljeta, clanovi plemena Velikog Sioux naroda, u Juznoj Dakoti, obnovili su ga. Rijec je o Plesu duhova – Ghost Dance, obredu ciji prvotni cilj je bio sprijeciti saveznu i vladu evropske doseljenike u njihovom unistavanju tradicionalnog indijanskog nacina zivota. Obnavljanje tog obreda nastojanje je da se sprijece neke opasnosti i prijetnje ovog naseg vremena.

Bubnjevi su odjekivali rezervatom Rosebud dok su deseci pripadnika Sioux naroda zapoceli ples pod punim Mjesecom... u sjecanje svojim precima i u nadi za bolju buducnost. Duhovni vodja Paiute plemena – Wovoka – zapoceo je s obredom zvanim Ples Duhova, osamdesetih godina 19. stoljeca, u nadi da ce tako spasiti bizone od izumiranja i tradicionalni nacin zivota Indijanaca koje je savezna vlada prisilila na zivot na rezervatima. Bjelackim doseljenicima, obred je izgledao kao pobuna... i americka je konjica bila poslana da bi je ugusila.

Ed Charging Elk, s Rosebud rezervata, proveo je nekoliko godina istrazujuci korijene i povijest Plesa duhova i potkraj srpnja ozivio obred na zemlji svog rezervata. Sudionici Plesa molili su za vece razumijevanje medju kulturama kao i za povratak tradicionalnog nacina zivota te za dobijanje bitke protiv alkoholizma, droge, politicke korupcije i nezaposlenosti, problema koji vladaju indijanskim rezervatima.

Po njegovim rijecima – taj i takav Ghost Dance bio je puno blizi ucenjima Wovoke od onog prvoga. "Danas, zivimo u pravom svijetu....ovo je 2005....mi gledamo iz jednog duhovnog ugla, trazimo od nasih rodjaka i nasih prijatelja koji su vec otisli na drugu stranu svijeta da nam pomognu u nasim molitvama za bolji nacin zivota. Nije ovo nikakav pokusaj da se, u fizickom smislu, rijesimo bjelackog drustva ili bjelacke vlade nego da ih sve poducimo, da ih informiramo i obrazujemo o nama".

Ed Charging Elk kaze da su neki ciljevi onog prvotnog Plesa duhova ostvareni. Krda bizona opet pasu na zemlji koja pripada desecima indijanskih plemena. Originalni pokret, istina, nije zaustavio naseljavanja bijelaca, “svete kosulje” koje su sudionici onog prvog Plesa nosili kao zastitu, nisu ih postedjele metaka... ali cinjenica da indijanski narodi i dalje zive u ovoj zemlji, rekao je on, dokaz su da su prezivjeli i napade konjice i gubitak svoje zemlje. Tradicionalni nacin zivota, medjutim, nestao je i novi Ples duhova ima za cilj ozivljavanje spiritualnosti indijanskih predaka. "Kako ga ja vidim, Ples duhova trebao bi vratiti duhovne vrijednosti mladjima, jer dobar dio Lakota naroda potpuno je te vrijednosti izgubio.”

Do tog “duhovnog bankrota,” istice plemenski starjesina Lakota plemena Orville Mestis, doslo je zbog vise desetljeca duge politike savezne vlade prema kojoj su indijanska djeca bila prisiljavana da pohadjaju krscanske crkve gdje nisu smjela prakticirati tradicionalne indijanske nacine. Mi nismo imali vjeru, kaze on, ali smo bili duboko spiritualan narod, zivjeli primjerenim zivotom, sve je to nestalo.

Vise od stotinu pripadnika svih sedam Sioux naroda sudjelovalo je na prvom Plesu duhova... puno manje, kaze Ed Charging Elk, nego sto se ocekivalo, puno manje nego sto se on sam nadao. Dijelom je to stoga, kaze on, sto se starija generacija jos uvijek boji reperkusija.

Pripadnik Yankton Sioux naroda – Leonard Hare – kaze da za slabiji odziv postoji i jedan drugi razlog...strah od nepoznatoga. "Ovaj obred nije ozivljen da bi se izazvala kontroverzija, da bi se potpirivala polemika nego da bi se ljudima pomoglo da ponovno nadju sebe i svoje mjesto, da budu i zive u miru s drugima, da cijene prijateljstva, da se mole i da nesto ucine kako bi promijenili svoje zivote. Nije nam zelja ni cilj preobratiti svijet. Zelimo samo sami sebi pomoci, a usput, mozda, i nekome drugome. Ali, buduci da Plesa nije bilo stotinu godina, ljudi su prestraseni.”

Dobar dio tog straha temelji se i na cinjenici da Indijanci duboko vjeruju u moc svoje duhovnosti. Tradicionalno vjerovanje je da plesaci doista postizu kontakt s duhovima svojih predaka sto svakog potencijalnog sudionika tjera na duboka razmisljanja prije nego sto se prikljuci drugima u krugu Plesa duhova.

Molitve prvog Plesa duhova bile su usredotocene na probleme alkohola, droge i nezaposlenosti na rezervatima, ali u tim molitvama, kaze Ed Charging Elk, puno moze pomoci i podrska ne-Indijanaca i drugih vjera. "Katolici, Indijanci, anglikanci.... svi moramo za istu stvar moliti, svi moramo u istom smjeru ici, moramo u tome biti ujedinjeni, svi moramo u prvi plan staviti bolji zivot za sadasnje i buduce generacije".

Dvanaest sati nakon sto je poceo novi Ples duhova plesaci su, pod vrelim podnevnim suncem, krenuli i u zadnji krug plesa oko svetog humka. Ed Charging Elk, Orville Mestis i nekoliko desetaka pripadnika Velikog Sioux naroda nadaju se da ce se vijest o obnavljanju Plesa duhova prosiriti Velikim ravnjacima i doprijeti do indijanskih naroda u drugim dijelovima Sjedinjenih Drzava. Njihov plan i jest da ubuduce pozivaju druge da im se pridruze u obredu kojemu je cilj samo – moliti za bolji zivot svih indijanskih naroda.

XS
SM
MD
LG