Linkovi

Zatvaranje baza Nacionalne zrakoplovne garde postaje najspornije pitanje Pentagonove reforme oružanih snaga


New York Times donosi izvješće prema kojem je predložena reforma više od dvadeset baza američke Nacionalne zrakoplovne garde postala najspornije pitanje Pentagonova plana o zatvaranju, konsolidiranju, i restrukturiranju stotina vojnih objekata širom zemlje. Zrakoplovne snage žele povući iz uporabe starije zrakoplove iz mnogih gardijskih jedinica, zatvoriti i konsolidirati neke baze, te nekim jedinicama odrediti nove misije. Primjerice, žele uvesti bespilotne letjelice za osmatranje Predator koje bolje odgovaraju današnjem sigurnosnom okruženju, kako to tvrde dužnosnici zrakoplovnih snaga.

Međutim, zastupnici u Kongresu tvrde da bi to ostavilo više od dvadeset saveznih država bez letjelica za izvanredne situacije, primjerice u slučaju požara i elementarnih nepogoda. Dužnosnici u tim državama također dodaju da bi ih ovaj plan učinio ranjivijima na potencijalne terorističke napade. Savezne države Illinois i Pennsylvania podnijele su čak tužbe saveznim sudovima tvrdeći da Ministarstvo obrane ne može reorganizirati gardijske jedinice bez dopuštenja guvernera tih država, koji zajedno s predsjednikom imaju ovlasti za njihovo korištenje. Konsolidiranje zrakoplovstva Nacionalne garde možda će biti učinkovito – citira njihove dužnosnike današnji New York Times – ali taj će plan prekinuti veze vojske s mnogim gradovima i mjestima, a štetit će i sposobnosti garde da zadrži u svojim redovima kvalitetne rezerviste.

Današnji Christian Science Monitor bavi se jednom europskom temom. Ovaj list iz Bostona piše o jednom nedavnom istraživanju provedenom u 26 najvećih francuskih kompanija. 16 njih navelo je engleski kao svoj službeni poslovni jezik. Od njih, devet je potpuno odustalo od francuskoga, a sedam koristi oba jezika ravnopravno. U Francuskoj, poznatoj po svom ponosu na jezik, mnogi su ovo istraživanje doživjeli kao pljusku. Christian Science Monitor podsjeća kako je francuska vlada odavno zabranila oglase na engleskom, a za radio postaje je uvela kvote prema kojima najmanje 40 posto pjesama mora biti na francuskom jeziku. Međutim – zaključuje ovaj bostonski list - sad su i najgorljiviji degolisti prepoznali potrebu da se građani 'moraju pripremiti, kako bi bili konkurentni u globalnoj ekonomiji'.

XS
SM
MD
LG