Linkovi

Postoje li i danas u Americi terorističke ćelije?


Dnevnik Christian Science Monitora postavlja pitanje postoje li još u Sjedinjenim Državama terorističke ćelije? Nove optužbe protiv bolničara iz Marylanda Mahmuda Faruka Brenta zbog "materijalne podrške" teroristima postavljaju uznemirujuća pitanja pred Ameriku nakon 11. rujna 2001.

Postoje li u Sjedinjenim Državama ekstremističke ćelije? Ako postoje, kakav je napredak postignut da ih se iskorijeni? Ovo pitanje posebno je naglašeno činjenicom da su prošlomjesečni napadi u Londonu djelo osoba koje su rođene ili su živjele u Britaniji.

Procjene uspjeha organa gonjenja su neujednačene. Kritičari tvrde da većina osumnjičenih terorista koji su uhićeni u Sjedinjenim Državama nije aktivno planirala teroristički napad. Neki su, kao Mahmud Faruk Brent s početka teksta, prošli obuku u Afganistanu ili Pakistanu, a uglavnom su uhvaćeni jer su se hvalili pred agentima u civilu svojom spremnošću da se priključe džihadu.

Istovremeno stručnjaci upozoravaju da se priroda al-Qaide toliko izmijenila nakon agresivnog gonjenja poslije 11. rujna da klasični model "uspavane ćelije" više nije atraktivan al-Qaidi ovdje u Sjedinjenim Državama – piše Christian Science Monitor i dodaje - kao rezultat toga hvatanje potencijalnih terorista možda je u ovom trenutku najbolja stvar koju Savezni istražni ured FBI može činiti.

******

Washington Post na naslovnici donosi napis o tome kako su savjetnici u Bijeloj kući morali prijeći na obrambenu taktiku, nakon nedavnih otkrića o prošlom sudskom i odvjetničkom radu kandidata predsjednika Busha za Vrhovni sud Sjedinjenih Država Johna Robertsa.

U okviru toga Bijela kuća odgađa objavljivanje desetaka tisuća dokumenata kako bi ih sama prije proučila i izbjegla nova iznenađenja prije negoli ona postanu 'streljivo demokrata'. Primjerice, dok je služio u administracijama predsjednika Ronalda Reagana i Georgea Busha starijeg sudac Roberts se suprotstavljao kvotama u tzv. programu afirmativne akcije i drugim mjerama za građanska prava koje konzervativci promatraju kao obrnutu diskriminaciju. Također izražavao je duboku skepsu prema – kako je sam rekao – "tzv. pravu na privatnost" koje podupire ustavno pravo na pobačaj.

Nekoliko konzervativnih aktivista vjeruje da su pomoćnici predsjednika Busha reagirali odveć defenzivno kad su ove informacije otkrivene tako što su naglašavali ulogu suca Robertsa kao zagovornika mnogih konzervativnih ciljeva – piše današnji Washington Post – umjesto da su 'neapologetski ustvrdili da je Roberts u pravu glede tih pitanja'.

XS
SM
MD
LG