Linkovi

Portugalski fado sve popularniji u Americi


Ceznutljivi fado, dobro poznata glazba Portugala, glazba je emocionalno bogatog sadrzaja. Sama rijec fado izvorno znaci “sudbina”; dostojanstveno prihvacanje sudbine, kao vise sile, i jest tema tekstova pjesama u stilu fado, ali to je i gruba zivotna stvarnost – stvarnost zivota uz more i cestih oprastanja od onih koji na more odlaze.

Tu, tugom i ceznjom ispunjenu, portugalsku glazbu moze sada slusati i americka publika, zahvaljujuci jednoj pjevacici rodjenoj u Portugalu, ali odrasloj u Sjedinjenim Drzavama....

Ilda Maria rodjena je na Azorima. Njen otac je tada bio clan posade jednog kitolovca. Kad su Ildi bile dvije godine, obitelj je preselila u Kaliforniju. Jos kao tinejdzerka, otkrila je da ima lijep i snazan glas i okusala se u gotovo svakom americkom glazbenom zanru, pjevajuci po klubovima, na svadbama i zabavama, sve, od countryja do rocka....

Ilda i dalje voli rock i cesto, na zahtjev publike, kako sama kaze, izvodi ovu, dobru poznatu, iz repertoara Janis Joplin; ali, Ilda voli i country, snimila je nekoliko vlastitih country-pjesama. Country je za Ildu glazba dubokih emocija, glazba koja joj dopusta da govori o svojim pravim osjecajima.

Prije nekoliko godina, Ilda je ponovno otkrila i fado, glazbu koju je jos kao dijete slusala. Prihvatila je taj glazbeni zanr i danas je profesionalna fadista, pjevacica fada......

Fado znaci ‘sudbina,’ to moze biti pjesma o pomorcu kojemu nedostaje njegova obitelj, to moze biti pjesma o nekome tko se vise nikad nece vratiti s mora, pjesma o zeni koja ceka muza.”

Fado se razvio prije nekih 200 godina, u radnickim cetvrtima Lisabona. Vremenom, postao je glazba lisabonskih taverni i ulica. Najpoznatija predstavnica modernog fada, medjunarodno poznata i priznata kao simbol kulture Portugala, Amalia Rodrigues, umrla je 1999. godine. Ilda Maria zeli poci njenim stopama i zeli predstaviti fado Amerikancima.

Nadjena ljubav, izgubljena ljubav, izdaja, samoca....Ilda Maria kaze – to su teme portugalskog fada, kao sto su i americkog bluesa, evropske opere, glazbenih stilova sirom svijeta.

No, bas kao sto je i slucaj s tim drugim glazbenim stilovima, fado takodjer treba osjetiti, dozivjeti, prozivjeti, ne samo slusati ga, da bi ga se moglo i razumjeti. Fado je izraz duboke nostalgije, ceznje, potpune melankolije i mnogi kazu – ako vam suze ne poteku, fadista ga ne izvodi ga kako treba..

XS
SM
MD
LG