Linkovi

Camp Lighthouse - ljetni kamp za slijepu djecu


Vecina americke djece na skolskim je praznicima preko ljeta, ali to ne znaci da ne rade nista. Mnogi dane provode u ljetnim kampovima. Uz tradicionalne kampove, koji nude niz raznih aktivnosti, postoje i specijalizirani kampovi, za sport, za kazalisnu umjetnost... kao i kampovi za djecu s fizickim ili umnim smetnjama. U prilogu koji slijedi, Faiza Elmasry vodi nas u Camp Lighthouse, blizu Washingtona, gdje se slijepa djeca bave sportom, umjetnoscu i drugim aktivnostima.

U kampu Lighthouse - jos jedan vruci ljetni dan i bazen prepun djece. Dvanaestogodisnja Darkina dolazi u kamp Lighthouse od svoje osme godine. I dok uziva u vodi, i ona i druga djeca isticu da u kampu ima i raznih drugih aktivnosti....Uce se nove pjesme, nove igre, novi plesovi, gledaju se filmovi, igra baseball, citaju knjige, izradjuju razni predmeti, uce razne vjestine...

Neprofitna organizacija – Columbia Lighthouse for the Blind – sponzor je kampa vec gotovo pola stoljeca... za stotine slijepe djece ovog podrucja. Ovog ljeta, 34 djece prijavilo se dvotjedni boravak u kampu. Direktorica – Antoine Johnson – kaze da je i dobrovoljnih savjetnika isti broj: "Nasi su dobrovoljci fenomenalni, kao starija braca i sestre nasoj djeci, sudjeluju zajedno s njima u svim aktivnostima kampa, odgovaraju na pitanja. Obje strane imaju koristi, svaka nesto nauci od druge.”

Bas kao i sama djeca, i dobrovoljci koji s njima rade vracaju se svakog ljeta. Sedamnaestogodisnja srednjoskolka Liz Teter kaze da joj rad u kampu omogucava bolje razumijevanje ljudi bez vida: "Prosle godine kad sam prvi put pocela raditi kao dobrovoljac kampa bila sam iznenadjena njihovim nezavisnim nacinom zivota. Puno sam od njih naucila. Oni vrlo dobro razaznaju svijet oko sebe, ali koriste druga osjetila.”

Za slijepu djecu kamp je prilika da se druze s drugima, svojim vrsnjacima i starijima, u jednom okruzju koje je, za razliku od uobicajenog skolskog, puno razumijevanja pa je tako, za slijepu djecu, lakse sklapati prijateljstva. To i jest jedan od razloga zbog kojih je osnovan kamp Lighthouse – njegovo okruzje smanjuje izolaciju koju sljepoca cesto izaziva. Roditelji su posebno zahvalni sto postoji mjesto na kojemu njihova djeca mogu susretati drugu s istim problemima i komunicirati s njima.

Liz Tatro kaze da razlicita drustvena iskustva koja djeca stjecu u kampu preko ljeta mogu promjeniti nacin na koji dozivljavaju sebe i svoj zivot: "Mislim da ovdje uce da mogu u zivotu postici sve sto sami zele, mozda ce im trebati malo duze, u svakom slucaju – sposobni su baviti se bilo kojom svakodnevnom aktivnoscu zdrave djece.”

Camp Lighthouse samo je jedan od brojnih programa koje besplatno i tijekom cijele godine nudi organizacija Columbia Lighthouse for the Blind. Direktorica kampa, Antoine Johnson, kaze da zeli prosiriti ljetne aktivnosti: "Ovaj kamp traje samo dva tjedna. Ako dobijemo potreban novac, voljela bih da djeca mogu dolaziti na duza razdoblja.”

To bi, sasvim sigurno, voljela i djeca....uz malo igre i zabave na suncu, jacaju i grade svoju neovisnost za ono sto ih ceka dalje u zivotu.

XS
SM
MD
LG