Linkovi

Izložba o dinosaurima u Prirodoslovnom muzeju u New Yorku


Dinosauri plijene maštu i djece i odraslih, no, ako ste posljednji puta činjenice o njima saznali za školskih dana, onda je vrijeme da svoje znanje osvježite i obnovite. Neka od najnovijih istraživanja o stvorovima koji su carevali Zemljom prije više od 65 milijuna godina prikazuju se na internetskoj izložbi Američkog prirodoslovnog muzeja iz New Yorka. U rubrici "Website tjedna", prilog Arta Chimesa.

Danas znanstvenici znaju o dinosaurima mnogo više nego što su znali prije samo nekoliko godina. Izložbe u Američkom prirodoslovnom muzeju – i ona on-line, kao i ona stvarna u muzejskoj zgradi – način su predstavljanja tih novih saznanja javnosti. Kustos izložbe Mark Norell pripremao se za postav izložbe u sjeveroistočnoj Kini, proučavajući ne samo ostatke dinosaura, nego i flore i faune koja je postojala u njihovo vrijeme. Savršeno očuvana, ona je reproducirana u jednoj muzejskoj dvorani, kao i u internetskoj izložbi, kao detaljna diorama pokrajine Liaoning, prije 130 milijuna godina.

"Očuvani su svi aspekti ekosustava, sve od biljaka, preko insekata, riba i sisavaca, do ne-pticolikih dinosaura. Nalazi su spektakularni jer su u nekim slučajevima očuvane ne samo kosti, nego i obrisi mekših tkiva, tako da vidimo da je i priličan broj ne-pticolikih dinosaura imao perje. To smo uspjeli rekonstruirati do nevjerojatnih detalja" - objašnjava Mark Norell.

Može se čak i čuti ono što dr. Norell naziva prilično uvjerljivom zvučnom slikom svijeta dinosaura, uključujući i nama poznato ljetno glasanje zrikavaca, koje je jednako tako pratilo i život velikih gmazova. Internetska verzija izložbe vjerno prati stvarnu izložbu u dvoranama muzeja, ali, kako ističe Mark Norell, nije u potpunosti jednaka.

"Naravno, i sami znate da stvarni predmeti nikada ne mogu biti u potpunosti zamijenjeni online doživljajem, ali zato online izložba nudi dosta interaktivnih sadržaja. U nekim slučajevima, uvid je čak i bolji jer se slikom može doći bliže gledanom predmetu nego u stvarnoj izložbenoj dvorani" - rekao nam je dr. Norell.

Internetska izložba, baš kao i ona stvarna, sadrži intervjue s paleontolozima, uključujući i samog dr. Norella, koji posjetiteljima pomažu da shvate kako funkcionira ta znanost. "Pokušavamo znanost što više približiti posjetiteljima, istodobno pokazujući da je znanost ustvari proces, koji se stalno mijenja: uvijek se nauče nove stvari, stare ideje odbacuju se u korist novih, a često o istoj stvari postoji nekoliko suprotstavljenih gledišta."

Nudi se i obilje pomoćnog materijala za nastavnike, mnogo fotografija, kompjuterskih grafika i mnogočega drugog što posjet ovom websajtu čini toliko zanimljivim. Dakle, na web sajtu www.mnh.org treba potražiti 'exhibitions', a potom "Dinosauri: drevni fosili, nova otkrića", kako je pun naziv izložbe.

XS
SM
MD
LG