Linkovi

Dinosauri i razdvajanje Gondvane (9/6/04) - 2004-06-08


U pustinji Sahare otkrivena je fosilna lubanja dinosaurusa mesoždera čiji su prvi rođaci živjeli i u Južnoj Americi i u Indiji. Taj nalaz ekipe znanstvenika, na čelu s paleontologom Sveučilišta Chicago, Paulom Serenom, pruža nove podatke o razdvajanju tri drevna južna kontinenta - Afrike, Južne Amerike i Indije.

Novootkrivena vrsta dinosaurusa, stara 95 milijuna godina - inače druga nova mesožderna vrsta koju je paleontolog Sereno otkrio u odvojenim ekspedicijama u Africi - ispunjava kritičnu prazninu u evoluciji mesoždernih dinosaurusa u Africi. Nova je vrsta opisana u lipanjskom broju časopisa "Proceedings of the Royal Society of London, Biological Sciences", a dulji članak o nalazu objavit će, u srpanjskom broju, i časopis "National Geographic", koji je djelomično financirao istraživanja dr. Serena.

Prije nalaza ove vrste, koja pripada obitelji dinosaurusa nazvanoj Abelisauridi, smatralo se da se Afrika prva odvojila od prakontinenta Gondvane, možda čak prije 120 milijuna godina, jer na njoj nisu bili nađeni fosili abelisaurida. Sada se može s mnogo većom sigurnošću ustvrditi da su se i Afrika i drugi južni kontinenti međusobno odvojili u relativno kratkom vremenskom periodu prije oko stotinu milijuna godina.

Obje vrste mesoždernih dinosaurusa, koje je u Africi otkrio dr. Sereno, potječu iz razdoblja Krete, kada je područje koje su oni nastavali bilo prekriveno širokim rijekama i travnatim nizinama. Danas je to pustinja, odnosno južni dio Sahare, koji se nalazi na području Republike Niger.

XS
SM
MD
LG