Linkovi

125 'neodogovorenih pitanja' za 125. godišnjicu časopisa Science


Američki znanstveni časopis "Science" obilježava 125. obljetnicu postojanja posebnim izdanjem posvećenim ključnim, ali još uvijek neriješenim znanstvenim tajnama našeg doba. Urednici ovog časopisa sastavili su 125 pitanja koja ukazuju na praznine u našem shvaćanju svemira u kojem živimo.

Časopis "Science" pokrenuo je 1880. izumitelj Thomas Alva Edison. Danas se taj časopis, kao tjedno izdanje Američke udruge za promicanje znanosti, može pohvaliti najvećim tiražom od svih znanstvenih časopisa na svijetu. Urednik "Sciencea" Colin Norman kaže da je njegov časopis, umjesto da 125. rođendan proslavi osvrtom na sve o čemu je do tada pisao, odlučio angažirati više od stotinu urednika – redaktora koji su pomogli u sastavljanju popisa od 125 pitanja o granicama našeg znanja. Jedno do pitanja je, na primjer, od čega se sastoji svemir?

"Znamo da djelić svemira koji možemo vidjeti – zvijezde i sazviježđa – predstavlja samo mali dio svemira. Znamo da tamna materija drži galaksije na okupu. Nešto od toga je obična materijala, ali ostalo se sastoji od čestica o kojima još ne znamo gotovo ništa" - kaže Colin Norman.

Druga pitanja manje su općenita, kaže naš sugovornik. "Na primjer – upitali smo - Možemo li proizvesti efikasno cjepivo za AIDS? Taj zdravstveni problem ima brojne društvene posljedice."

Urednici su otkrili da njihova pitanja uopće nisu jednostavna i da najčešće otvaraju nova pitanja. Uzmimo kao primjer ljudski genom, nasljednu sekvencu DNK, koja je prvi puta kartografirana prije pet godina. Znanstvenici su bili iznenađeni kada su otkrili da ljudi imaju samo 25 tisuća gena, odnosno daleko manje od 100 tisuća gena, koliko se ranije vjerovalo da imaju. "Nakon što smo pronašli odgovor pitanje - koliko gena imamo, sad moramo odgovoriti na pitanje: "Kako to da smo tako složeni s tako malim brojem gena?" Sada se, dakle, pitamo - kako se ti geni izražavaju, kako se kontrolira genom – dakle postavio se cijeli niz novih pitanja."

Urednik časopisa "Science" Colin Norman kaže da popis 125 neodgovorenih pitanja odražava našu potrebu da osvijetlimo nepoznato: "Koje su nas genetske promjene učinile ljudima? Što je temelj svijesti? Kako se sjećanja pohranjuju i koriste? Kako to da pamtimo svoju adresu, ali zaboravljamo gdje smo stavili ključeve? Kako se razvila društvena suradnja? Sve su ovo vrlo intrigantna pitanja ne samo za znanstvenike, već za sve nas. Jesmo li sami u svemiru? Kako je počeo život na Zemlji? Sve su to fascinantna pitanja."

Iako je uredništvo izabralo simbolični broj od 125 pitanja, Colin Norman priznaje da je to tek djelić misterija koje znanstvenici pokušavaju odgonetnuti, te poziva naše slušatelje da pogledaju pitanja postavljena na web stranicama njegovog časopisa na adresi sciencemag.org.

XS
SM
MD
LG